Nieuws

Winterbanden of all-seasonbanden? De voor en nadelen

Met winterbanden heb je meer grip en ze zijn beter bestand tegen vorst en kou. Van all-season banden is het pluspunt dat je niet van band hoeft te wisselen. Dit zijn alle eigenschappen.

maandag 20 december 2021
Winterbanden of all-seasonbanden? De voor en nadelen

Laatst werd Verstappen wereldkampioen door een slimme bandenwissel. Voor jou staat er minder op het spel. Toch kan het verschil maken op welk type banden je rijdt. Winterbanden zijn aan te raden bij temperaturen onder de 7 graden. Een gedoe is het wel, ieder seizoen van banden wisselen. Met all-season banden is dit niet nodig. Wel zijn die minder geschikt bij strenge winters.

Tot nu toe is er nog geen sprake van een strenge winter en kan je prima af met zomerbanden of all-season banden. Eerder dit jaar was dat wel anders. In februari dook het kwik nog onder de -10 graden. Dan heb je profijt van winterbanden, in de vorm van meer grip en een betere wegligging. Voor de komende dagen wordt er ook vorst verwacht.

Winterbanden

Over het algemeen worden winterbanden in oktober bevestigd. Rond maart wordt het vervolgens weer tijd om ze te vervangen door een ander type band. Wat betreft de kosten ben je voor een set winterbanden al snel 250 euro kwijt.

Voordelen winterbanden

 • De rubbersamenstelling van winterbanden is soepeler
 • Passen zich gemakkelijk aan de winterse omstandigheden aan
 • Zijn voorzien van een speciaal profiel
 • Meer grip op sneeuw en modder
 • Lager brandstofgebruik


Nadelen winterbanden

 • Twee keer per jaar bandenwissel
 • Banden maken meer geluid bij droge omstandigheden

All-season banden

De naam zegt het al, deze banden kan je in alle seizoenen gebruiken. Het profiel en materiaal van de banden is gemaakt voor gemiddelde weers- en wegomstandigheden. All-season banden koop je ook vanaf circa 50 euro per band.

Voordelen all-season banden

 • Geen bandenwissel, dus minder extra kosten
 • Geen extra set banden noodzakelijk
 • Banden hebben voldoende grip voor de Hollandse zomers en winters
 • Profiel van de banden is geschikt voor alle weersomstandigheden

Nadelen all-season banden

 • Bij warm weer een langere remweg dan met zomerbanden
 • Bij strenge winters zijn echte winterbanden veiliger
 • Slijten in de zomer sneller dan een zomerband
 • Door het zachtere rubber is in de zomer aanpassing van de rijstijl noodzakelijk (remmen en sturen)
 • In de meeste wintersportgebieden zijn echte winterbanden vereist

Wanneer wel winterbanden?

Los van de factor temperatuur zijn er nog meer zaken die bepalen of winterbanden wel of niet aan te raden zijn. Bij jaarlijks 15.000 kilometers of meer ligt het wisselen van zomer- en winterbanden eerder voor de hand dan wanneer de auto amper je woonplaats uit komt. Daarnaast zijn winterbanden in sommige landen verplicht in de winter. Denk aan Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg. Overigens kunnen ook all-season banden soms voldoende zijn. Bijvoorbeeld in Duitsland kun je daarmee terecht, mits de banden voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool. Check goed wat de regels zijn in de landen waar je doorheen rijdt.

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht en ook lang niet altijd noodzakelijk. Uiteraard kan je zelf het zekere voor het onzekere nemen. Zeker als je vaak op de weg zit of vaak in het buitenland bent.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie