Nieuws

Wanneer is een aanvullende zorgverzekering zinvol?

Mogelijk heb je ook in 2022 extra zorg nodig die niet in de basisverzekering valt. Bijvoorbeeld de periodieke controles bij de tandarts of behandelingen bij de fysiotherapeut voor die vervelende blessure. Met een aanvullende zorgverzekering ben je extra verzekerd voor allerlei andere zorg. Kijk wel goed wat er in het aanvullende pakket zit en of je dat ook echt nodig hebt.

dinsdag 21 december 2021
Wanneer is een aanvullende zorgverzekering zinvol?

Mogelijk heb je ook in 2022 extra zorg nodig die niet in de basisverzekering valt. Bijvoorbeeld de periodieke controles bij de tandarts of behandelingen bij de fysiotherapeut voor die vervelende blessure. Met een aanvullende zorgverzekering ben je extra verzekerd voor allerlei andere zorg. Kijk wel goed wat er in het aanvullende pakket zit en of je dat ook echt nodig hebt.

Een aanvullende zorgverzekering is in tegenstelling tot de basiszorgverzekering niet verplicht. Ben je over het algemeen kerngezond? Dan is een aanvullend pakket niet altijd nodig. Maar als je een slecht gebit hebt of je sport veel, en de risico’s op blessures is groot, kan een aanvullende verzekering handig zijn. Bedenk voor je een aanvullende verzekering wilt afsluiten goed welke zorg je verwacht nodig te hebben. Dit zijn enkele andere aandachtspunten:

1) Aanvullende zorg niet overal hetzelfde
Verzekeraars stellen vaak zelf een aanvullend pakket samen. De aanvullende zorg is dus niet overal hetzelfde. In een pakket zit meestal verschillende soorten zorg denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, voetzorg, alternatieve zorg of vergoeding voor brillen en lenzen. Een pakket met meer zorg is duurder. Vergelijk verschillende pakketten met elkaar zodat je niet betaalt voor zorg die je niet gebruikt.

2) Acceptatievoorwaarden voor aanvullende verzekering
Verzekeraars mogen je voor de basisverzekering niet weigeren, voor aanvullende zorg wel. Op basis van bijvoorbeeld een medische vragenlijst mag je geweigerd worden als het risico op hoge kosten groot is. De verzekeraar kan ook besluiten een hogere premie te hanteren. Je bent overigens verplicht de vragenlijst naar waarheid in te vullen, anders kan het recht op vergoeding vervallen. Niet alle verzekeraars hanteren (strenge) acceptatievoorwaarden.

3) Wachttijden voor bepaalde zorg
In plaats van een vragenlijst hanteren sommige verzekeraars een wachttijd. De wachttijd houdt in dat je eerst een tijd een dergelijke aanvullende verzekering moet hebben voor je aanspraak kunt maken op de dekking. In veel gevallen is dat één jaar. De wachttijd is meestal alleen van toepassing voor bepaalde behandelingen binnen het pakket.

4) Maximale vergoeding / behandelingen
Aanvullende zorg wordt meestal niet volledig vergoed. Vaak is er sprake van een maximale vergoeding (en) of een beperkt aantal verzekerde behandelingen. Bij een tandartsverzekering geldt bijvoorbeeld een maximale vergoeding per jaar. Het bedrag daarboven moet jezelf betalen. Voor fysiotherapie geldt vaak een maximaal aantal behandelingen. Soms gelden er ook uitsluitingen voor bepaalde behandelingen zoals het plaatsen van een kroon.

Bij het uitzoeken van een passende aanvullende verzekering moet je met veel dingen rekening houden. Houd niet alleen rekening met de premie maar ook met de soort zorg die je nodig hebt, de acceptatievoorwaarden of wachttijd en hoeveel je vergoed krijgt. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie