Nieuws

‘‘Bodem bereikt voor rente consumptief krediet’’

Geld lenen voor een auto, verbouwing of ander leendoel is fors goedkoper geworden in de afgelopen jaren. Aan de daling van rentes voor zogenaamde consumptieve kredieten lijkt nu een eind te komen.

maandag 20 december 2021
‘‘Bodem bereikt voor rente consumptief krediet’’

In de afgelopen tijd is de rente op consumptieve leningen gedaald. Hierdoor zijn consumenten voordeliger uit bij bijvoorbeeld het kopen van een auto of verbouwen van de woning. De kans is klein dat de rente in 2022 veel verder wordt verlaagd, zo stelt Jeroen Uppelschoten van kredietvergelijker Becam.

Uppelschoten stelt dat de rente van consumptief krediet vooral laag is omdat banken genoegen nemen met lagere winstmarge. ‘‘Geldverstrekkers willen graag marktaandeel winnen. Het verlagen van de rente is een goed middel om dit doel te bereiken. Daarnaast kan door toenemende automatisering bespaard worden op arbeidskosten, een besparing die wordt verwerkt in de rentetarieven. Nog een reden voor de relatief lage rente is het beperkte aantal betalingsachterstanden op leningen. Geldverstrekkers lopen hierdoor minder risico, wat de rente die ze hanteren drukt.’’

Rente consumptief krediet historisch laag

Voor het afsluiten van een persoonlijke lening van 50.000 euro, met een looptijd en rentevaste periode van 10 jaar, betaalt een consument nu 3,3% rente. De laagste rente uit de ruim 30-jarige historie van Becam. Al zeven jaar zit de rente op consumptief krediet in een dalende trend. ‘’Ter vergelijk, zeven jaar geleden bedroeg de rente op dezelfde lening 5,2 procent. Bij een lening van 50.000 euro betaalt de consument over de hele looptijd ruim 6.000 euro minder dan in 2015. ’’

Bodem rente bereikt?

Voor het komende jaar verwacht Uppelschoten dat de rente op consumptief krediet niet verder verlaagd zal worden. De bodem is in zicht, zo stelt hij op basis van signalen in de markt. ‘’Belangrijk voor het vervolg is het vertrouwen dat consumenten hebben in hun eigen financiële situatie. Naarmate dit vertrouwen stijgt, zal ook de vraag naar leningen verder toenemen. Voor geldverstrekkers is in die situatie er minder reden om de race naar de bodem voort te zetten. Een onberekenbare factor blijft het verloop van de Covid pandemie, die het consumentenvertrouwen sterk kan beïnvloeden.’’

De trendbreuk in  de rente is breder dan leningen voor bijvoorbeeld de aankoop van een auto, verbouwing of ander consumptief doel. Ook op het gebied van hypotheekrente verwacht de markt voor 2022 eerder een verhoging dan lagere rentestanden. Goed om rekening mee te houden, al blijft een voorspelling.  

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie