Nieuws

Schenken met een doel

Het is gemakkelijk mogelijk om een kleinkind te helpen met grote uitgaven. Dat kan bijvoorbeeld door een schenking te doen. Daarmee kan je zorgen dat je zonder al te veel kosten wel heel veel goeds doet.

woensdag 10 november 2021
Schenken met een doel

Het is gemakkelijk mogelijk om een kleinkind te helpen met grote uitgaven. Dat kan bijvoorbeeld door een schenking te doen. Daarmee kan je zorgen dat je zonder al te veel kosten wel heel veel goeds doet. Het is belangrijk om te weten wat er mogelijk is en hoe je dit aan moet pakken. Zo kan je jouw kleinkinderen helpen bij grote uitgaven, zoals bijvoorbeeld de aankoop van een woning. Zeker als we kijken naar de huidige markt voor een starter is het fijn om te weten dat je hier allerlei kanten mee op kunt. 

Investeer in je kleinkinderen

Er worden jaarlijks mogelijkheden geboden om schenkingen te doen aan kinderen of kleinkinderen. Als grootouder mag je een bedrag van 3.244 euro belastingvrij schenken. Dit bedrag verandert overigens nagenoeg ieder jaar, dus houd dit wel goed in de gaten. Er zijn echter ook mogelijkheden om een groter bedrag in één keer te schenken. Dit is een voordeel, want in de dure wereld van tegenwoordig is het voor de jeugd heel lastig om een goede start te maken. Met de schenking kan daar een oplossing voor worden gevonden. Door dit samen met de notaris te regelen, is veel mogelijk.

Schenken met een doel

Het is wel belangrijk om een doel te hebben met de schenking. Hoewel er ook wel iets mogelijk is met een schenking zonder specifiek doel, is een bestemming voor het geld wel altijd beter. In de meeste gevallen is het goed om te kiezen voor een studie of voor een woning. Dit zijn doelen waar flink wat geld in één keer voor gegeven mag worden. Het is belangrijk om te weten dat vooral de belastingdienst dit als essentieel beschouwt. Op die manier is te bepalen hoeveel er belastingvrij gegeven mag worden aan de kleinkinderen.

Een schenking op papier doen

Een schenking op papier is ook een goed idee. In dat geval doe je alvast een schenking aan de kleinkinderen op papier, maar wordt het geld nog niet naar ze overgemaakt. Dat gebeurt dan pas op een later tijdstip. Meestal is dat wanneer jij als schenker komt te overlijden. Dit is dus een goede manier om ook iets goeds te doen met het vermogen dat je hebt opgebouwd, na je overlijden. Dit is juist het moment waarop je de kleinkinderen er het best mee kunt helpen. Je laat dit dan vast leggen door de notaris voor wanneer het zover is.

Schenken voor een woning

Het is ook mogelijk om flink te helpen bij de aankoop van een woning. Een hele woning schenken is misschien iets te veel van het goede. Het is alleen wel belangrijk om te weten dat er meer dan 100.000 in één keer geschonken kan worden aan een kleinkind. Waarbij dan vrijstelling wordt gegeven. Dit is namelijk mogelijk door het af te trekken van de WOZ-waarde. In de dure markt van tegenwoordig is dit misschien wel het beste doel om te hebben met het geld. Let wel op dat er ook voorwaarden gelden met het oog op schenkbelasting.

Helpen bij de studie

Een andere vorm van schenken die heel populair is, is het helpen bij het bekostigen van de studie. Ook studeren kost veel geld. Wel is dit natuurlijk een essentiële bouwsteen voor een goede toekomst. Het bedrag dat de studie als doel heeft, is wel wat lager dan bijvoorbeeld het bedrag dat geschonken mag worden voor een huis. Dat neemt niet weg dat er veel mee mogelijk is.

Werken met beleggingen

Het vermogen dat je gebruikt voor het schenken aan je kleinkind, kan op meerdere manieren zijn opgebouwd. Het kan bijvoorbeeld spaargeld zijn. Het kan echter net zo goed om beleggingen gaan. Dit wordt zelfs steeds vaker gedaan. Het is mogelijk om te beleggen op eigen naam en dat te schenken. Ook is het mogelijk om direct te beleggen op naam van het kleinkind. Let wel op de voorwaarden die bij beide vormen komen kijken. Die zijn namelijk wel enigszins verschillend. Dit is belangrijk om goed uit te zoeken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie