Nieuws

Premie zorgverzekering stijgt gemiddeld €4.83 bij grootste aanbieders

Wat ga jij volgend jaar betalen voor de zorgverzekering? De kans is groot dat je klant bent bij één van de grootste zorgverzekeraars. We zetten op een rij welke premieverhoging deze aanbieders doorvoeren in 2022.

vrijdag 12 november 2021
Premie zorgverzekering stijgt gemiddeld €4.83 bij grootste aanbieders

De grootste vier zorgverzekeraars voeren in 2022 een gemiddelde premiestijging door van €4.84 per maand.  Hiermee wordt de basiszorgverzekering bij deze verzekeraars duurder dan de eerdere prognose van de overheid. Op Prinsjesdag werd nog uitgegaan van een €2.58 duurdere zorgverzekering.

De grootste zorgverzekeraars van Nederland zijn Menzis, CZ, Achmea en VGZ. Deze aanbieders hebben meerdere labels. Zo is bijvoorbeeld Achmea als grootste aanbieder het meest bekend met haar label Zilveren Kruis maar vallen onder andere FBTO en Interpolis onder hetzelfde concern. De premie van de basisverzekering verschilt per verzekeraar en per label.

Sterkste stijging bij VGZ

Bij VGZ gaat de zorgpremie van €124.45 per maand dit jaar naar €132,65 in 2022. In euro’s gemeten een stijging van €8,20 per maand. Hiermee is VGZ koploper onder de grootste zorgverzekeraars. Ondanks de stijging valt de maandpremie nog altijd lager dan die van Menzis en CZ. Van dit rijtje blijft Zilveren kruis de voordeligste, al is het verschil minimaal.

Premiestijging basis zorgverzekering 2022 grootste aanbieders

Zorgverzekeraar

Zorgpremie 2022

Maandelijkse stijging 

Menzis

133,25

€ 3,25

VGZ

132,65

€ 8,20

Zilveren Kruis

131,45

€ 3

CZ 

134,50

€ 4,90

Aanspreken reserves bij bepalen zorgpremie 2022

DSW was de eerste die de premie voor volgend jaar bekend maakte. De zorgverzekeraar gaf destijds al richting met een hogere zorgpremie. Onzekerheid over coronasteun en stijgende personeelslasten zijn de belangrijkste redenen voor een hogere zorgpremie.

Zorgverzekeraars hebben een spaarpot waarmee ze al te grote stijgingen kunnen tegengaan. Wanneer en in hoeverre ze deze buffer aanspreken verschil. Zo heeft VGZ vorig jaar al de corona-bijdrage vanuit de overheid ingezet om de premiestijging te beperken. Dit verklaart de relatief hoge premiestijging volgend jaar. Achmea heeft 380 miljoen uit de reservepot gereserveerd, om daarmee de kostenstijging te beperken.

Inhoud basiszorgverzekering 2022

Bij welke zorgverzekeraar je de basiszorgverzekering 2022 afsluit, maakt in principe weinig uit. De inhoud van de basiszorgverzekering is bij iedere aanbieder gelijk. Wel kunnen er beperkingen gelden voor zogenoemde budgetpolissen. In die situatie krijg je bijvoorbeeld niet alles vergoed wanneer je kiest voor een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft gesloten. Lees hier welke zorg er zoal onder de basiszorgverzekering valt.

Wil je switchen van zorgverzekeraar? Je zorgverzekering opzeggen kan tot eind van het jaar. Voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering hebt je vervolgens tot eind januari de tijd.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie