Nieuws

Miljonairs hebben 28 keer zoveel vermogen

In 2020 hadden miljonairs een doorsnee gezinsvermogen van 1,6 miljoen euro. Voor de rest van het land ging het om €56.000. De meeste miljonairs tref je aan in Noord-Holland.

dinsdag 23 november 2021
Miljonairs hebben 28 keer zoveel vermogen

Begin dit jaar mocht 3,5 procent van de Nederlandse huishoudens zich miljonair noemen. Ondanks de covid-crisis telt ons land meer miljonairs dan in 2019. Het aantal is met ruim 24 duizend gestegen naar in totaal 278.000 huishoudens met één miljoen of meer. Zoek je een miljonair? Je hebt de meeste kans er één aan te treffen in Bloemendaal en Laren. 

Periodiek publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers over het vermogen van huishoudens. Hierbij wordt ook de waarde van de eigen woning en een eventuele hypotheekschuld meegenomen.

Aantal miljonairs neemt toe sinds 2014

Het aantal in Nederland wonende miljonairs neemt al sinds 2014 toe. Voor die tijd zorgde de crisis voor een gelijkblijvend niveau. Er waren in 2020 ruim 100.000 miljonairs meer dan in 2008. Wel moet er rekening gehouden worden met inflatie. Rekening houdend met de algemene prijsontwikkeling, lag het aantal miljonairs vorig jaar circa 35.000 hoger dan in 2008.

Hoeveel rijker zijn miljonairs gemiddeld?

Per saldo is het vermogen van miljonairs 28 keer zo groot. In 2020 hadden miljonairs een doorsnee gezinsvermogen van 1,6 miljoen euro. Voor de rest van het land ging het om 56 duizend euro. Vooral de relatief hoge huizenprijs stuwt het gemiddelde vermogen van niet-miljonairs.

Tussen miljonairs onderling bestaat ook verschil. Van deze groep had 64 procent een vermogen tussen 1 en 2 miljoen euro. Een kwart van de miljonairs had een vermogen tussen 2 en 5 miljoen euro. Slechts drie procent kon beschikken over een vermogen van 10 miljoen euro of meer. Het aantal miljonairs dat naar een hogere klasse promoveerde is licht toegenomen in de afgelopen jaren.

Aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen grootste bezit

Een relatief groot deel van de rijkdom komt bij miljonairs door een belang in bedrijven en het vermogen binnen bedrijven. In 2020 was dit goed voor 45 procent van de bezittingen van miljonairs. De eigen woning droeg voor 21 procent bij. Terwijl bij niet-miljonairs de eigen woning voor maar liefst 75 procent meetelt. Bovendien zijn de schulden van miljonairs lager ten opzichte van de bezittingen.

Meeste miljonairs wonen in Bloemendaal en Laren

In Noord-Holland wonen relatief de meeste miljonairshuishoudens (4,6 procent). In die provincie liggen ook de koplopers: Bloemendaal en Laren. Ongeveer een op de vier huishoudens is miljonair in deze gemeenten. Volgende op de lijst zijn Utrecht, Zeeland en Noord-Brabant. Groningen, Flevoland en Limburg zijn hekkensluiter met de minste miljonairs. In die provincies heeft iets meer dan 2 procent van de huishoudens een miljoen euro vermogen.

Heb je ook ambities om een miljoen aan vermogen te vergaren? Het belang in ondernemingen maakt het grootste verschil. Voordat je meteen jouw dienstverband opzegt, succes is niet gegarandeerd. Bovendien maakt geld niet gelukkig...

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie