Nieuws

Merendeel starters wijzigt wensen bij zoeken eigen woning

Starters hebben het ongekend lastig op de woningmarkt. Sommige aspirant-starters zijn al drie jaar op zoek naar een woning en/of moeten hun budget en woonwensen bijstellen.

donderdag 4 november 2021
Merendeel starters wijzigt wensen bij zoeken eigen woning

Dat starters het lastig hebben op de woningmarkt was al bekend. Maar hoe lastig het is, brengt De Startersmonitor aan het licht. Van alle starters is 54 procent ontevreden met de huidige woonsituatie. Er heerst weinig optimisme in de zoektocht naar een nieuwe woning. De slagingskans wordt ingeschat op slechts 35%. Daarnaast is bijna de helft van de zoekende starters al minimaal een half jaar op zoek naar nieuwe koop- of huurwoning. 

De startersmonitor is opgezet door het ministerie van Binnenlandse Zaken, samen met enkele marktpartijen. Met deze monitor willen de partijen zicht houden op de positie van starters. Welke wensen zij hebben, tegen welke obstakels ze aanlopen en hoe zij hun eigen situatie beoordelen. De bedoeling is dat de inventarisatie jaarlijks gedaan wordt.

Noodgedwongen thuis wonen

Meer dan de helft van de starters in ontevreden over de huidige woonsituatie. Vooral starters die bij hun ouders thuiswonen geven aan elders te willen wonen (92%). Deze groep woont vooral thuis vanwege het gebrek aan geschikte woningen (63%). Daarnaast speelt de prijs een rol, voor 32% is het kopen van een woning te prijzig. In de praktijk zullen veel starters niet eens aan de zoektocht naar woonruimte beginnen, gezien het beperkte vertrouwen in de kans van slagen.

Te weinig geschikte huizen grootste obstakel bij vinden van woning

Starters hebben een lange adem nodig bij het zoeken naar een woning. Zo is al 48 procent langer dan een jaar bezig met de zoektocht. Dertien procent is zelfs al langer dan drie jaar op zoek. Er zijn verschillende obstakels de zoektocht in de weg staan. De drempels voor huurders wijken af van die voor kopers. Een overeenkomst is dat er te weinig huizen beschikbaar zijn die passen bij hun woonwensen.

Bron: Startersmonitor

Kopers geven naast het gebrek aan passende woningen aan dat zij vaak werden overboden (65%) of dat er sprake was van oneerlijke biedingen (42%). Verder constateerden starters met regelmaat dat makelaars niet reageerden of dat ze niet werden uitgenodigd voor een bezichtiging. Van de huurders geeft 47 procent aan dat zij geen woning kunnen vinden doordat ze nog niet lang genoeg inschreven staan voor een huurwoning. De relatief hoge huurprijzen in de vrije sector zijn voor 47 procent en belemmering.

Starters zien zich genoodzaakt budget en wensen aanpassen

Door de schaarste aan woningen en de prijsontwikkelingen stellen veel starters hun budget naar boven bij. Bij koopstarters is dat 53 procent en bij huurders 67 procent. Van de koopstarters is 41 procent bereid het budget met meer van € 25.000 te verhogen. Ongeveer een derde van de huurders is bereid om € 200 tot € 350 meer huur te betalen. Het blijft niet alleen bij aanpassingen in het budget. Soms wordt er ook geschaafd aan de woonwensen. Vooral starters die een huis op het oog hebben in een stadcentrum zijn uiteindelijk ergens anders terecht gekomen (49%).


Bron: Startersmonitor

Starters hebben vooral geduld nodig, veel geduld. Ben je het wachten zat en wil je echt een eigen stek? Kijk dan eens naar co-housing.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie