Nieuws

Jubelton onder vergrootglas. Eind fiscaal vriendelijke schenking in zicht?

Fiscaal vriendelijk € 100.000 schenken aan je zoon of dochter, die dat kan besteden aan een eigen woning. Dit kan met de zogenoemde jubelton. Nu nog wel in ieder geval. De regeling staat onder druk en gaat mogelijk veranderen.

donderdag 25 november 2021
Jubelton onder vergrootglas. Eind fiscaal vriendelijke schenking in zicht?

Van uitkomst voor starters tot discutabele regeling. Zo vergaat het de jubelton. Door de regeling is het mogelijk om €100.000 fiscaal vriendelijk te schenken. Het geld moet wel gebruikt worden voor een eigen woning. In de praktijk zijn het vooral ouders die hun kinderen hiermee aan een woning helpen. Deze vorm van steun aan starters ligt onder een politiek vergrootglas. Moet je snel zijn voordat de jubelton verdwijnt? 

In 2017 werd de jubelton nieuw leven ingeblazen. Een bedrag van €100.000 kan belastingvrij worden geschonken voor besteding van de eigen woning. Door inflatiecorrectie is de vrijstelling gestegen tot €105.302. Deze ton kan aan iedereen geschonken worden Wel gelden er enkele voorwaarden voor de belastingvrijstelling. Zo moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar zijn of zijn of haar fiscaal partner moet tussen de 18 en 40 zijn. Verder moet de schenking op een van volgende manieren gebruikt worden:

  • Het aankopen, verbeteren of onderhouden van de woning
  • Het aflossen van de eigenwoningschuld
  • Het aflossen van een restschuld van een verkochte eigen woning
  • Het afkopen van rechten van erfpacht, opstal of beklemming.

Nu schenken, later een huis kopen

Doe je een schenking aan bijvoorbeeld je zoon of dochter, dan hoeft deze bijdrage voor de woning niet direct besteed te worden. Er geldt in 2021 een bestedingstermijn van drie jaar. Hierdoor heeft de ontvanger van de schenking maximaal drie jaar de tijd om een woning te vinden die van het geld gekocht wordt.

Wat is het probleem met de jubelton?

Voorstanders zullen inbrengen dat veel starters zonder steun amper aan een woning komen in deze markt. Met de jubelton komt een eigen woning eerder binnen bereik. Critici geven op hun beurt aan dat het op termijn averechts werkt. Het kan de prijzen opdrijven, omdat het eenvoudiger wordt om meer te bieden. Daarnaast ligt tweedeling op de loer. Voor kopers met vermogende ouders of vrienden is het kopen van een huis makkelijker, terwijl anderen die financiële ruimte niet hebben.

Roep om afschaffen jubelton

Vanuit verschillende hoeken klinkt de roep om de jubelton af te schaffen. Zo pleitten de economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hier deze zomer al voor. Diverse politieke partijen denken er hetzelfde over. In het verkiezingsprogramma van de SP, PvdA, De ChristenUnie, D66 en GroenLinks wordt aangegeven dat ze de schenkingsvrijstelling willen afschaffen. Het CDA lijkt iets milder en wil de regeling beperken.

Schenken ondanks belasting

Of het afschaffen van de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning het gewenste effect heeft, is nog maar de vraag. Mogelijk nemen vermogende ouders de belastingheffing voor lief en blijven hun kinderen financieel ondersteunen. Uit laatste cijfers van het CBS over de jubelton blijkt dat in 2018 circa 10.000 keer gebruik is gemaakt van de jubelton. Het gemiddeld geschonken bedrag was € 61.500. Nog niet bekend is of dit aantal is gestegen naarmate de woningschaarste toenam sinds 2018.

Ben je van plan een fiscaal vriendelijke schenking te doen voor de woning van je kind? Hier hoef je niet mee te wachten totdat hij of zij een geschikte woning gevonden heeft. Met de maximale bestedingstermijn van drie jaar is daar ruim de tijd voor en kan je eventuele beperkingen van de regeling voor zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie