Nieuws

Is echtscheidingsconvenant nodig en wat zet je er in?

Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht maar vaak wel verstandig. De afspraken zijn namelijk bekrachtigd door de rechter en beide partijen dienen zich te houden aan deze afspraken.

dinsdag 30 november 2021
Is echtscheidingsconvenant nodig en wat zet je er in?

In eerdere artikelen werd het belang van heldere afspraken bij een scheiding al duidelijk. Het is aan te raden om deze afspraken schriftelijk vast te leggen. Je kunt zelf een document maken of hiervoor een echtscheidingsconvenant opstellen. Die heeft juridische zeggenschap en kan problemen in de toekomst voorkomen.

In een echtscheidingsconvenant leg je alle afspraken over de scheiding vast. Je kunt zelf bepalen welke details je er in wilt hebben. Vaak worden minimaal de volgende onderwerpen meegenomen: 

  • De verdeling van de inboedel
  • Wat jullie doen met de gezamenlijke woning
  • De verdeling van het pensioen
  • De hoogte van de partneralimentatie
  • Verwijzing naar het ouderschapsplan als jullie minderjarige kinderen hebben


Het opstellen van een echtscheidingsconvenant

Hoewel je zelf het echtscheidingsconvenant kunt opstellen, kiezen de meeste mensen ervoor om dit te doen door een professional. Denk hierbij aan een advocaat, mediator of notaris. Zo heb je meer zekerheid dat de afspraken niet dubbelzinnig of anders geïnterpreteerd kunnen worden. Om de echtscheiding definitief te maken moet je langs de rechter. Alleen een advocaat kan het verzoek tot scheiding indienen bij de rechtbank. Omdat je die toch al nodig hebt, kan je het opstellen van het convenant ook meteen aan hem of haar overlaten.

Afspraken zijn rechtsgeldig

Als jullie beide akkoord zijn met het convenant, wordt deze toegevoegd aan het verzoekschrift tot scheiden. Vervolgens kan de rechter deze bekrachtigen. Hiermee wordt het convenant rechtsgeldig. Dit houdt in dat er niet zonder gevolgen afgeweken kan worden van de afspraken. Wanneer je ex-partner bijvoorbeeld de partneralimentatie niet meer betaalt kan jij, zonder tussenkomst van een rechter, een deurwaarder of incassobureau inschakelen.

Echtscheidingsconvenant niet verplicht maar soms wel nodig

Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht. Je kunt dus onderling afspraken maken. Verschillende instanties kunnen echter wel vragen om een echtscheidingsconvenant. Zo kun je bij veel hypotheekverstrekkers alleen een hypotheek krijgen als je na de scheiding een echtscheidingsconvenant hebt.

Ouderschapsplan bij minderjarige kinderen

Wanneer je gaat scheiden en er minderjarige kinderen in het spel zijn, is een ouderschapsplan wél verplicht. In het geval van een echtscheidingsconvenant moet je het ouderschapsplan hierin opnemen. In het ouderschapsplan staat minimaal: 

  • Hoe kinderen worden betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan
  • Hoe de zorg en opvoeding verdeeld worden (zorgregeling) of hoe je de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling)
  • Hoe en in welke frequentie er updates volgen over de kinderen
  • Hoe belangrijke beslissingen gemaakt worden (bijvoorbeeld schoolkeuze)
  • Wat de verdeling is van kosten van de verzorging en opvoeding

Een echtscheidingsconvenant kan zekerheid geven dat beide partijen zich aan de afspraken houden. Zelfs dan kan het voorkomen dat dit toch niet gebeurt. In die situatie kan je in het uiterste geval juridische stappen ondernemen met het convenant als uitgangspunt. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie