Nieuws

Alimentatie in 2022 omhoog maar niet altijd automatisch

Volgend jaar stijgt de alimentatie met 1,9 procent voor mensen die de wettelijke bepalingen volgen. Deze stijging wordt niet standaard doorgevoerd. Zorg dus dat je ex hiervan op de hoogte is.

dinsdag 16 november 2021
Alimentatie in 2022 omhoog maar niet altijd automatisch

Ieder jaar in november maakt het ministerie van Rechtsbescherming het wettelijke indexeringspercentage voor alimentatie bekend. Het leven wordt gemiddeld genomen duurder en de alimentatie wordt hierop aangepast. Ondanks dat de overheid de verhoging vaststelt, moet jij zelf actie ondernemen. Alimentatie wordt niet automatisch aangepast met het percentage. Het kan ook zijn dat je specifieke afspraken hebt gemaakt in het echtscheidingsconvenant.

Jaarlijks stijgen de prijzen van de meeste goederen, ook wel inflatie genoemd. Wanneer bijvoorbeeld je loon niet mee stijgt, zou je jouw huidige levensstandaard niet kunnen voortzetten. Daarom wordt in de meeste gevallen ook het loon, huur en dus ook alimentatie verhoogd. Dit heet indexeren. In 2022 is de indexatie voor alimentatie 1,9%. Het bedrag dat je in 2022 aan alimentatie betaalt, ligt dus 1,9% hoger.

Echtscheidingsconvenant gaat voor

De indexering, vastgesteld door de overheid, geldt alleen als je de wettelijke bepaling rondom alimentatie volgt. Wijken jullie in het echtscheidingsconvenant hiervan af? Dan gelden die afspraken en hoef je dus geen rekening te houden met bovenstaande indexering. Uiteraard dien je je wel te houden aan de afspraken in het echtscheidingsconvenant.

Zelf actie ondernemen voor hogere alimentatie in 2022

De verhoging van huur gaat meestal automatisch, al krijg je hier vaak wel eerst een brief over. Bij alimentatie is dit anders. Je krijgt geen brief waarin de indexering wordt aangekondigd. Jullie, als ex-partners, zijn dus zelf verantwoordelijk voor het achterhalen van de indexering en het veranderen van het alimentatiebedrag.

Vordering misgelopen alimentatie kan flink oplopen

Zeker als betaler van alimentatie is het goed om de verhoging in de gaten te houden. Misgelopen alimentatie kan tot vijf jaar teruggevorderd worden. Hoewel de alimentatie maar met een klein percentage wordt verhoogd, kan dit in op langere duur fors oplopen. Is de alimentatie afgelopen vijf jaar bijvoorbeeld niet geïndexeerd? Dit kan de ontvanger €836,40 aan alimentatie kosten. In onderstaand tabel vind je terug hoe dit bedrag is opgebouwd. 

Zowel voor een ontvanger van alimentatie als betaler is goed om er op toe te zien dat de indexering wordt gevolgd. Zo weet je als ontvanger zeker dat je beter kunt voorzien in de verzorging van je kind. Als betaler hoef je later niet een fors bedrag op te hoesten om de misgelopen alimentatie alsnog te betalen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie