Nieuws

Woningprijs stijgt in weinig EU landen zo hard als in Nederland

Er lijkt geen eind te komen aan de oplopende huizenprijzen. We zijn niet het enige land waar je als koper rekening moet houden met een forse stijging. Wat is de positie van Nederland in de EU?

maandag 11 oktober 2021
Woningprijs stijgt in weinig EU landen zo hard als in Nederland

De huizenprijzen zijn in Nederland sterk gestegen, ook in vergelijking met andere landen uit de Europese Unie. Er zijn maar vijf landen die we voor ons moeten dulden, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Alleen in Cyprus nam de gemiddelde prijs van een woning af in het tweede kwartaal. De gemiddelde daling bedroeg daar vijf procent.

De transactieprijzen van zowel nieuwe als bestaande Nederlandse koopwoningen waren in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 12,8 procent hoger dan een jaar eerder. Het kan nog gekker. In Estland is er sprake van een stijging van 16,1 procent. De top-3 wordt afgemaakt door Denemarken (+15,6 procent) en Tsjechië (+14,5 procent).

Los van Cyprus steeg de huizenprijs in alle landen van de Europese Unie. In 13 van de 28 landen uit de EU kennen de huizenprijzen een stijging die groter is dan 10 procent. Vorig kwartaal was dat bij slechts 5 landen het geval.

Prijsstijging huizen wordt steeds groter

De hoge notering van Nederland komt niet onverwachts. Voor het vijfde kwartaal op rij was de prijsstijging groter dan in het voorafgaande kwartaal. Het Kadaster en CBS houden dit bij in een huizenprijsindex, waarin de transactieprijzen van zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen worden meegenomen.

De prijsstijging van bestaande koopwoningen was de hoogste jaar-op-jaar-stijging in 20 jaar. Meer recente cijfers van makelaarsvereniging NVM laten zien dat deze trend in het derde kwartaal verder heeft doorgezet. Woningen werden gemiddeld voor €419.000 verkocht, 19 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Trendbreuk aantal woningverkopen

Het totale aantal woningverkopen nam in het tweede kwartaal af met 2,1 procent, ten opzichte van het kwartaal vorig jaar. Dit is de eerste afname na 7 kwartalen van groei ten opzichte van een jaar eerder. Het beperkte aanbod aan betaalbare koopwoningen is de oorzaak van deze trendbreuk. Woningen die wel in de verkoop staan worden sneller verkocht. Gemiddeld staat een woning slechts 45 dagen te koop voordat een koper toehapt.Er lijkt geen eind te komen aan de oplopende huizenprijzen. We zijn niet het enige land waar je als koper rekening moet houden met een forse stijging. Er zijn zelfs vijf landen die het van Nederland winnen. Dat is een schrale troost voor kopers die niet van plan zijn om te verkassen en op eigen bodem een huis zoeken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie