Nieuws

Wanneer is het oversluiten van jouw hypotheek interessant?

Het is topdrukte bij geldverstrekkers. Nu de rente stijgt zorgt het oversluiten van hypotheken voor een stroom aan aanvragen. In welke situatie is oversluiten interessant en waar moet je zoal op letten?

donderdag 28 oktober 2021
Wanneer is het oversluiten van jouw hypotheek interessant?

De hypotheekrente zit in de lift. Veel mensen besluiten snel hun hypotheek over te sluiten, voordat de rente mogelijk verder stijgt. Daarnaast is ook het afsluiten van een tweede hypotheek in trek, bijvoorbeeld voor een verbouwing. Overweeg je ook het oversluiten van je hypotheek? Check in hoeverre het voordelen biedt in jouw situatie. 

Het aantal afgesloten hypotheken voor de koop van een woning is stevig gedaald. Er zijn simpelweg te weinig beschikbare en betaalbare woningen. Toch is het druk bij geldverstrekkers. Het aantal hypotheekaanvragen in de niet-kopersmarkt blijft sterk stijgen: van 45.892 in het derde kwartaal van 2020 naar 61.024 in het derde kwartaal van dit jaar (+33%). Deze stijging is vooral toe te schrijven aan huiseigenaren die hun hypotheek oversluiten of de woning verbouwen.

Hypotheek oversluiten: de basis

Even terug naar de basis. Bij het afsluiten van je hypotheek sluit een contract af met een geldverstrekker. Je spreekt hierin af hoe hoog de rente is en voor welke periode deze rente vaststaat. Deze afspraak geeft voor zowel jou als de bank helderheid en zekerheid. Wil jij hier toch van afwijken en eerder aflossen dan is afgesproken, dan loopt de bank rente-inkomsten mis. De geldverstrekker kan in die situatie een boete in rekening brengen. Lees in dit eerdere artikel hoe zo’n boete wordt berekend.

Wanneer is het oversluiten van je hypotheek interessant?

Het verschilt per situatie in hoeverre het oversluiten van een hypotheek gunstig is. Van belang is uiteraard de rente over de hypotheek die je in het verleden hebt gesloten. Hoe groter het verschil met de huidige hypotheekrentes, des te meer nut oversluiten in potentie heeft. Houd er wel rekening mee dat de mogelijke boeterente in dat geval ook hoger uitpakt.

Een ander belangrijk punt is de resterende looptijd van de rentevaste periode. Heb je nog maar één jaar te gaan, dan kan je na dat jaar nieuwe renteafspraken maken tegen de dan geldende rente. Door nu over te sluiten overbrug je dus een beperkte periode, terwijl je wel kosten maakt bij het oversluiten. Het voordeel is wel dat een mogelijke oversluitboete ook lager uitpakt omdat de geldverstrekker relatief kort rente-inkomsten misloopt. Daarnaast kan de rente volgend jaar hoger liggen dan nu.

Financiële check bij oversluiten of tweede hypotheek

Wil je jouw hypotheek oversluiten of denk je aan een tweede hypotheek voor de verbouwing die al tijden voor ogen hebt? De geldverstrekker zal vooraf je financiële situatie beoordelen. Stel je inkomen is gedaald in de loop van de tijd. Mogelijk passen de plannen in dat geval niet bij je financiële draagkracht.

Hypotheek voor 2013?

Heb je een hypotheek afgesloten voor 2013? Bedenk dan dat de regels rondom hypotheken flink gewijzigd zijn. De regels zijn gewijzigd sinds die tijd. Zo kan je vanaf dat moment geen volledig aflossingsvrije hypotheek meer afsluiten. Daarnaast mag je ook niet meer lenen dan de woningwaarde, tenzij er sprake is van energiebesparende maatregelen.

Wil je weten wat het oversluiten van jouw hypotheek oplevert? Onze deskundige adviseurs voorzien je graag van advies hierover. Neem vrijblijvend contact op via het onderstaande formulier.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie