Nieuws

Tarieven notarissen wisselen sterk: vergelijken loont

Notarissen kunnen zelf de tarieven voor aktes bepalen. In de praktijk wisselen de kosten per notaris sterk. Met een goede vergelijking loopt de mogelijke besparing in de honderden euro’s.

dinsdag 5 oktober 2021
Tarieven notarissen wisselen sterk: vergelijken loont

Een notaris dichtbij huis is prettig. Toch is het financieel niet altijd aantrekkelijk om naar de eerste de beste notaris in jouw buurt te stappen. De tarieven die notarissen hanteren lopen namelijk sterk uiteen. Met het vergelijken van de notariskosten kan je al snel honderden euro’s besparen.

 

‘Undercover’ als een willekeurige 59-jarige klant vroeg de consumentenbond dertig notarissen om aktes op te stellen voor schenkingen op papier. Het ging om drie maximale belastingvrije schenkingen aan drie denkbeeldige dochters. Het verschil in tarieven liep op tot bijna €700.

Grote tariefverschillen en soms geen korting

De tarieven voor schenkingen op papier varieerden van €252 tot €945 inclusief btw. Voor een eerste akte werd gemiddeld tussen €600 en €700 gevraagd. Doorgaans geldt er een lager tarief voor een soortgelijke tweede of derde akten. De notaris heeft hier minder werk aan. Voor de eerste akte heeft hij namelijk al het nodige uitgezocht. Opvallend was dat slechts 11 van de 30 notarissen hier daadwerkelijk een lager tarief voor hanteerden. De korting liep ook sterk uiteen, van €15 tot €745.

Schenken op papier als belastingbesparing

Door te schenken op papier doe je wel een schenking, maar wordt deze pas later daadwerkelijk gegeven. Het exacte moment waarop de begunstigde kan beschikken over de schenking wordt in de akte vastgelegd. Vaak is dat bij overlijden van de schenker. Zo ben je als schenker niet direct het geld ‘kwijt’. Schenken op papier is daarnaast een populaire manier om minder belasting te hoeven betalen. Meer weten? Lees hoe een schenking op papier precies werkt.

Let als koper op tarief voor doorhalen hypotheekakte

Bij de koop van een bestaande woning mag de koper een notaris uitzoeken. Ook als koper loont het om prijzen met elkaar te vergelijken. Sommige notarissen hanteren ‘stuntprijzen’ voor de hypotheekakte en de leveringsakte. Zo ben je als koper goedkoper uit. Om deze lagere tarieven te compenseren, is het doorhalen van de hypotheek van de verkopers vaak wel fors duurder.

Om te voorkomen dat verkopers opdraaien voor de korting van de kopers, wordt er aan het koopcontract soms een extra artikel toegevoegd. Daarin staat dat de aan de verkoop gerelateerde notariskosten die de verkoper maakt, niet hoger mag zijn dan een bepaald bedrag. Bij een hoger tarief dan deze grens zal de meerprijs voor rekening komen van de koper.

Notarissen zijn vrij om hun eigen tarieven te bepalen. Het kan dus zeker lonen om verschillende notarissen met elkaar te vergelijken. Ga je een woning kopen of verkopen, trouwen of zijn er andere gebeurtenissen waarvoor je naar de notaris moet. Begin op tijd met het opvragen van verschillende offertes en vergelijken van de tarieven. Zo heb je vooraf een goed beeld van de voordeligste opties.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie