Nieuws

Stormloop op hypotheken door stijging hypotheekrente

De hypotheekrente zit duidelijk in de lift. Dit zorgt voor een toenemend aantal hypotheekaanvragen. Vooral oversluiters en verbouwers slaan hun slag en willen een (verdere) stijging van de hypotheekrente voor zijn.

maandag 25 oktober 2021
Stormloop op hypotheken door stijging hypotheekrente

Al eerder was duidelijk, de hypotheekrente zit in de lift. Inmiddels hebben alle grootbanken de hypotheekrente verhoogd. De rest van de markt volgt vanzelf met het aanpassen van de rente. Deze ontwikkeling zorgt voor een stormloop op hypotheken in de afgelopen weken. Veel mensen willen een verhoging voor zijn bij het kopen van een woning of oversluiten van de hypotheek. 

Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreert de offerteaanvragen voor hypotheken bij alle grote geldverstrekkers in Nederland. Sinds de stijging van de hypotheekrente is er een forse stijging te zien. Vorige week (van maandag 18 t/m zondag 24 oktober 2021) lag het aantal aanvragen op 15.730. In de week ervoor ging het om 15.832 aanvragen. Ter vergelijk, half september bleef de teller nog hangen onder de 10.000.


Bron: HDN

Hypotheekrente 20 jaar vast veruit favoriet

Hypotheken met een rentevaste periode van 20 jaar zijn veruit favoriet met 55,24 procent van alle aanvragen. De volgende in de rij is de 30 jaar vaste rente (17,85%). Duidelijk is dat mensen op zoek zijn naar zekerheid voor de langere termijn, zeker nu de hypotheekrente omhoog kruipt.

Wat betreft het klantprofiel worden de meeste aanvragen gedaan door oversluiters die het verlagen van de maandlasten als doel hebben. Op grote afstand volgen aanvragen voor het verbouwen van woningen. Pas daarna komen kopers van een woning voor op de lijst.

Waarom stijgt de hypotheekrente?

Niet alleen de concurrentie onder geldverstrekkers zorgt voor stijgende hypotheekrentes. Verschillende belangrijke marktrentes zitten in de lift en nemen vooral de hypotheekrentes voor hypotheken met een langer rentevast termijn mee in de slipstream. De grote banken krijgen daarnaast per volgend jaar te maken met striktere eisen. Samengevat komt het erop neer dat ze meer geld achter de hand moeten houden per lopende hypotheek. De extra kosten hiervoor kunnen ze in hun rentetarieven verwerken.

Beperking hypotheekrenteaftrek en woning naar box-3

De Nederlandsche Bank (DNB) opperde recent om de eigen woning te verplaatsen naar box-3. Het bleef vervolgens nog lang onrustig in de media over deze suggestie. Verder is ook de hypotheekrenteaftrek allang geen heilig huisje meer en klinkt de roep om een snellere afbouw dan gepland. De gemiddelde huizenkoper of eigenaar wordt niet enthousiast van deze ideeën. Mogelijk ondernemen ze sneller actie om eventuele wijzigingen voor te zijn, al is nog lang niet helder wat er van de proefballonnetjes terecht komt.

Het is altijd gevaarlijk om bij meerdere verhogingen van de hypotheekrente direct van een trendbreuk te spreken. Toch is het lang geleden dat er zo veel relatief forse verhogingen zijn doorgevoerd. Ben je van plan om een woning te kopen of je hypotheek over te sluiten? Wij adviseren je graag over de laagst mogelijke hypotheekrente, nu en in de toekomst. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie