Nieuws

Laagste aantal woningverkopen sinds 2015

De prijs van bestaande woningen steeg afgelopen maanden 19 procent ten opzichte van het derde kwartaal 2020. Waar de prijs voortdurend stijgt, daalt het aanbod juist. Een onhoudbare situatie.

donderdag 7 oktober 2021
Laagste aantal woningverkopen sinds 2015

Over het derde kwartaal van dit jaar rapporteerde de NVM 32.000 woningverkopen. Het laagste aantal verkochte woningen sinds 2015. De schaarste nam verder toe, evenals de gemiddelde prijs. Woningen gingen gemiddeld voor €419.000 over in andere handen. Voor het kopen van een nieuwbouwwoning moet je nog dieper in de buidel tasten.

De prijs van bestaande woningen steeg 19 procent ten opzichte van het derde kwartaal 2020. De gemiddelde nieuwbouwwoning had een prijskaartje van €455.000 euro, wat een stijging is van ruim 13,6 procent. De prijs van nieuwbouw zit al langer stevig in de lift. Bouwbedrijven en projectontwikkelaars hebben te kampen met hogere kosten voor bijvoorbeeld bouwmateriaal.

Woningmarkt kookt verder droog

Het alsmaar dalende aantal woningverkopen is tekenend voor de situatie in de markt. Mensen willen wel kopen maar kunnen simpelweg geen betaalbare en passende woning vinden. “We zien nu overal in de woningmarkt de doorstroming stagneren waardoor consumenten nog verder beperkt worden in hun keuzemogelijkheden'', aldus NVM-voorzitter Lana Gerssen van de vakgroep Wonen.

Afname woningaanbod per type woning

Het aanbod van koopwoningen is in vergelijking met een jaar geleden maar liefst 44% lager. De daling is bij vrijstaande woningen het hoogst; in een jaar tijd is dat met 55% afgenomen. Voor tussenwoningen en appartementen is de daling met circa 36% minder sterk. De regio’s Midden-, Oost- en Zuid-Nederland noteren de grootste daling van het aanbod in een jaar tijd. Op de Veluwe, in Zuidwest-Overijssel, Het Gooi en de Vechtstreek is het aanbod in een jaar tijd gehalveerd.

Woningen sneller verkocht

Vroeger kon je rustig een woningbezichtiging plannen op een voor jou geschikt moment. In de huidige markt zijn open dagen waar je maar één kans krijgt om je interesse kenbaar te maken geen uitzondering. De gemiddelde looptijd van te koop staande woningen is nu 45 dagen. Hierbij gaat het om de tijd dat een gemiddelde woning te koop staat voordat deze verkocht is. In vergelijking tot het derde kwartaal 2020 is de looptijd ruim een maand korter.

Kopers halen alles uit de kast

De NVM ziet dat kopers bewust de hoofdprijs bieden om kans te maken op een woning. Bijna 80% van alle woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. De inzet van spaargeld, de extreem lage hypotheekrente en het gebruiken van overwaarde maakt dit mogelijk. Het gemiddelde verschil tussen vraagprijzen van woningen en de uiteindelijke verkoopprijs bedraagt in het 3e kwartaal van 2021 8,7%. Bij tussenwoningen bedraagt dat percentage zelfs 10,7%. Hierbij gaat het om gemiddelden, waardoor er uitschieters naar boven en beneden zijn.

Bouwen als oplossing

Alle fiscale maatregelen ten spijt, voldoende bouwen wordt gezien als de enige echte oplossing. Kanttekening is dat er wel woningen gebouwd moeten worden die aansluiten bij de behoefte van toekomstige woningkopers. In de praktijk houdt dit meer aandacht voor ‘grondgebonden’ woningen in en minder focus op appartementen. Het het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) liet hier recent een analyse op los.

In deze markt is snelheid essentieel. Heb je een woning gezien en moet je daarna nog nagaan wat jouw financiële mogelijkheden zijn? De kans is groot dat de woning al verkocht is voordat jij dat hebt uitgezocht. Ga goed voorbereid op pad zodat je voorin de rij staat. Wil je weten wat jouw maximale hypotheek is? Onze adviseurs kijken graag met je mee. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie