Nieuws

Hoe ben je verzekerd na een schoorsteenbrand?

Brandhout is letterlijk niet aan te slepen. Veel mensen zien de open haard of kachel als een goedkoop alternatief voor gas en elektriciteit. Het is echter niet zonder risico.

dinsdag 26 oktober 2021
Hoe ben je verzekerd na een schoorsteenbrand?

Verkopers van brandhout zien hun verkoopwaar de deur uit vliegen. De vraag naar hout voor de haard of houtkachel nam flink toe in de afgelopen weken. Naast de lagere temperatuur, komt deze run op brandhout door de stijgende energietarieven. De alternatieve warmtebron is niet altijd even veilig. Verzekeraar Univé voorziet een toenemend aantal schoorsteenbranden.

In 2020 vonden volgens Univé gemiddeld bijna vijf schoorsteenbranden per dag plaats. De verzekeraar verwacht meer branden in de komende tijd. Zeker als mensen ineens flink gaan stoken, nadat de kachel jarenlang niet gebruikt is.

Hoe kan je een schoorsteenbrand voorkomen?

Om dat te voorkomen adviseert Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé, de schoorsteen voor gebruik goed te laten vegen. ‘Wie schoon, veilig en dus verantwoord wil stoken, laat minstens een keer per jaar de schoorsteen vegen. Een goede schoonmaakbeurt poetst de aangekoekte laag onverbrande deeltjes aan de binnenwand van de schoorsteen weg. Daarnaar worden droge blaadjes, takjes en andere naar binnen gewaaide troep verwijderd. Dit voorkomt dat het de luchttoevoer blokkeert en een brand veroorzaakt.’

Hout stoken in top drie brandoorzaken

Bewust of onbewust wordt het risico nogal eens over het hoofd gezien. Hierdoor staat het stoken van een haard of kachel jaarlijks in de top 3 brandoorzaken. ‘Met name mensen die niet regelmatig hun haard gebruiken denken niet automatisch aan het nut en de noodzaak van een schoon rookkanaal. Laat staan de wijze waarop hun houtkeuze en stookmethode van invloed zijn op het schoon houden ervan. Voor onervaren stokers is het daarom belangrijk dat ze zich goed verdiepen in het veilig gebruik van hun haard of kachel, voordat ze het vuur aanmaken.’

Hoe ben je verzekerd na een schoorsteenbrand?

Heb je te maken gehad met een schoorsteenbrand, dan kan je de schade aan de woning zelf verhalen op je opstalverzekering. De schade moet zijn ontstaan door rook, roet, schroeien of smelten. De kans is groot dat er binnen ook spullen beschadigd zijn. Deze vallen onder de dekking van de inboedelverzekering.

Overigens zijn er zoals bij iedere verzekering uitsluitingen. Is er al jaren niet omgekeken naar de schoorsteen? De kans dat er een schadevergoeding volgt is klein. Vaak moet je bij de verzekeraar een bewijs van onderhoud kunnen leveren. Denk hierbij aan een factuur van een erkende schoorsteenveger.

Aantal woningbranden toegenomen

Los van schoorsteenbranden is het aantal claims bij verzekeraars voor woningbranden, na jarenlange daling, toegenomen in 2020. Dat blijkt uit de eerder gepubliceerde Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars. De gemiddelde woningbrand is heviger en gevaarlijker dan vroeger. Dit komt vooral door modern meubilair en oplaadbare apparaten met licht ontvlambare accu’s.

De totale materiële schadelast voor verzekeraars bedroeg ruim 225 miljoen euro in 2020 en is, ondanks meer claims, iets gedaald ten opzichte van 2019 (248 miljoen). Opvallend is dat de gemiddelde geclaimde schade per brand is gedaald, van 3.822 euro in 2019 naar 3.377 euro in 2020.

Het geknisper in de open haard geeft zowel warmte als gezelligheid. Bovendien kan de verwarming lager of zelfs uit. Toch is het niet verstandig om alleen maar met hout te stoken. De roetdeeltjes die hierbij vrijkomen zijn niet bevorderlijk voor je gezondheid. Zorg sowieso voor een schone schoorsteen voordat de eerste houtblokken vlam vatten.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie