Nieuws

Eerste zorgpremie voor 2022 bekend! Stijging beperkt

Met enige vertraging is het zorgverzekeraar DSW toch gelukt om als eerst de zorgpremie voor 2022 bekend te maken. De stijging valt mee, met dank aan coronasteun vanuit de overheid.

dinsdag 19 oktober 2021
Eerste zorgpremie voor 2022 bekend! Stijging beperkt

Het is zorgverzekeraar DSW toch gelukt om als eerst over de brug te komen met de zorgpremie voor 2022. Voor de basiszorgverzekering rekent DSW volgend jaar €127,75 per maand. Een verhoging van € 3,25 ten opzichte van dit jaar. Het wachten is nu op de andere zorgverzekeraars, die uiterlijk 12 november hun premies bekend moeten maken.

De stijging van de DSW-premie komt aardig overeen met de door de overheid ingeschatte stijging op Prinsjesdag. Toch gaat het nog slechts om één aanbieder en moet nog blijken of andere zorgverzekeraars dezelfde lijn volgen.

Hogere kosten zorg

De zorgverzekering wordt duurder omdat de kosten in de zorg stijgen. Een belangrijke factor zijn personeelskosten, dit is goed voor 60 procent van de totale zorgkosten. Ook de kosten voor geneesmiddelen stijgen gestaag verder. Voor specialistische medicatie zijn jaarlijkse prijsstijgingen van 10 procent geen uitzondering.

Premie zorgverzekering hoger zonder coronasteun

Zorgverzekeraars zijn door de overheid gecompenseerd voor de kosten van Covid gerelateerde zorg. Zonder de zogenoemde catastroferegeling zou de premiestijging bij DSW € 7,50 bedragen. Zorgverzekeraars kunnen overigens zelf bepalen in hoeverre ze deze overheidssteun in hun zorgpremies verwerken.

Niet genoeg personeel voor inhalen zorg

Door de Corona pandemie is in de afgelopen tijd een deel van de planbare zorg uitgesteld. DSW gaat ervan uit dat een deel van de uitgestelde zorg komt te vervallen. Zo zijn er periodieke controles die je niet met terugwerkende kracht kunt inhalen. Aad de Groot, directeur van DSW, maakt zich daarnaast zorgen over het personeelstekort in de zorg. Er zijn simpelweg te weinig mensen voor het wegwerken van alle wachtlijsten.

Afwijkend eigen risico

Het eigen risico bij DSW blijft volgend jaar 375 euro. Dit is 10 euro minder dan het door de overheid bepaalde eigen risico. Voormalig voorzitter van DSW, Chris Omen, uitte in het verleden al kritiek op het eigen risico, dat naar zijn mening geen eerlijke regeling is. Tot nu toe is er geen andere zorgverzekeraar die een eigen draai geeft aan het eigen risico.

Wisselen van zorgverzekeraar

Op 12 november moeten alle zorgverzekeraars de premie voor 2022 bekend gemaakt hebben. Wil je vervolgens wisselen van zorgverzekeraar? Dan heb je tot eind december om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Aanmelden bij een nieuwe aanbieder moet voor februari geregeld zijn. Regel je jouw aanmelding pas in het nieuwe jaar, dan geldt deze met terugwerkende kracht vanaf 1 januari.

De relatief beperkte premiestijging van DSW is een eerste indicatie voor wat je volgend jaar gaat betalen. Toch blijft het afwachten tot meer zorgverzekeraars volgen met hun premie. Het is de vraag hoe grote aanbieders als Menzis, VGZ en CZ zaken als uitgestelde zorg en de overheidssteun verwerken in hun begroting. We weten het uiterlijk 12 november.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie