Nieuws

Waarom is een elektrische auto verzekeren duurder?

Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch rijden. Zie jij je ook wel gaan in een Tesla of ander elektrisch model? Houd rekening met een duurdere verzekering. Ook een reparatie kan duurder uitpakken, al is er doorgaans minder onderhoud nodig.

vrijdag 17 september 2021
Waarom is een elektrische auto verzekeren duurder?

Ondanks de relatief hoge aanschafprijs vinden elektrische auto’s gretig aftrek. Eenmaal aangeschaft profiteer je van voordelen als minder wegenbelasting, lagere onderhoudskosten en energievriendelijker rijden. Houd er wel rekening mee dat een verzekering voor de elektrische auto vaak duurder uitvalt. 

Bij de premieberekening van een autoverzekering wordt onder andere rekening gehouden met de aanschafwaarde en het gewicht van de auto. Autoverzekeraars hanteren geen extra opslag als je elektrisch rijdt. In de praktijk ligt de premie wel vaak hoger. Dit komt omdat de gemiddelde elektrische auto zwaarder weegt en duurder in aanschaf is, in vergelijking met hetzelfde model dat op brandstof rijdt.

Hogere reparatiekosten

Heb je een auto met kuren? De reparatiekosten liggen bij een een elektrische auto vaak hoger. Dit komt ondere andere omdat er meer techniek en specialistische kennis voor nodig is. Daarnaast kan je bij vervanging van onderdelen eerder alleen originele fabrieksonderdelen krijgen, wat de prijs opdrijft. Als er iets mis is met je accu, dan ben je nog verder van huis. Het vervangen van de accu kan al snel €5.000 kosten.

Elektrische auto’s vaak allrisk verzekerd

Elektrische auto’s zijn vaak vrij nieuw en duur in aanschaf. Om deze reden kiezen de meeste mensen ervoor om hun auto volledig casco (allrisk) te verzekeren. Hoewel een allrisk verzekering de duurste vorm is, heb je wel de meest uitgebreide dekking. In veel gevallen is dan ook schade aan de accu verzekerd, zelfs als de schade ontstaan is door een fout van jezelf.

Aandachtspunten afsluiten autoverzekering voor elektrische auto

Net als bij elke andere verzekering is het goed om vooraf de polisvoorwaarden te checken. Zo is goed om te controleren of er uitzonderingen zijn voor de dekking van bijvoorbeeld een kapotte accu. Let daarnaast ook op het volgende:

  • Check of de laadkabel standaard meeverzekerd is of dat je deze los moet meeverzekeren als accessoire.
  • Check hoe de verzekeraar omgaat met een gehuurde accu. In veel gevallen is deze bij een reguliere autoverzekering niet mee te verzekeren, ook niet als accessoire. In dat geval moet je de accu los verzekeren bij de dealer zelf.
  • Check of de beveiligingseisen van de polis overeenkomen met die van je auto.
  • Check wat er vanuit de verzekeraar wordt geregeld als je onverhoopt met een lege accu langs de weg komt te staan.

Een elektrische auto verzekeren is doorgaans duurder dan een benzine of diesel variant. Niet omdat verzekeraars een extra opslag rekenen, maar omdat de auto op zichzelf duurder en zwaarder is. Daarnaast liggen de reparatiekosten bij pech hoger. Voordeel is weer dat je minder last hebt van de hoge olieprijs.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie