Nieuws

Stijging WOZ waarde nog niet voorbij

Nu al kunnen kunnen we stellen dat de WOZ stijging nog niet voorbij is. De actuele huizenprijs boven de vier ton (NVM) loopt ver op de WOZ waarde voor. Dit jaar gaat het om een stijging van 7 procent ten opzichte van vorig jaar.

donderdag 30 september 2021
Stijging WOZ waarde nog niet voorbij

De WOZ-waarde stijgt al vijf jaar op rij. Dit jaar is geen uitzondering. De gemiddelde WOZ-waarde bedroeg  begin januari €290.000. Een stijging van 7 procent ten opzicht van vorig jaar. Deze stijging is wel minder groot. In 2021 steeg de WOZ-waarde nog met 8,9 procent. Een hogere WOZ betekent vaak meer belasting.

De gemeente heeft de taak om jaarlijks de WOZ-waarde van woningen vast te stellen. WOZ-waarden lopen ongeveer een jaar achter op de actuele prijs in de markt. Deze vertraging komt doordat 1 januari van het voorgaande jaar het peilmoment is bij het vaststellen van de WOZ waarde. Eigenlijk gaat de huidige waarde dus over de prijs die je gemiddeld op 1 januari 2020 betaalde voor een een huis.

Lokale verschillen WOZ-waarde

In alle gemeenten in Nederland zijn de WOZ-waardes gestegen, met uitzondering van Sint Anthonis. Daar daalde de gemiddelde WOZ-waarde 1,3 procent. De stijging was het sterkst in Oldambt (12,4%). Van de vier grote steden nam de WOZ-waarde het sterkst toe in Rotterdam (11,4%). Waar Amsterdam bij de sterkste stijgers hoorde in de afgelopen jaren, blijft de hoofdstad nu steken op een stijging van 1,2 procent.

Kijken we naar de waardes zelf, dan is Bloemendaal koploper met een gemiddelde WOZ-waarde van €778.000. Hekkensluiter is Pekela (Groningen), waar de teller begin januari op gemiddeld €148.000 stond.

Sterkste stijging in Flevoland

In de provincie Flevoland steeg de gemiddelde woningwaarde het sterkst (8,7%) met een gemiddelde waarde van €262.000. Deze waarde ligt wel lager dan het landelijk gemiddelde van €290.000. Alleen in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant ligt de gemiddelde WOZ-waarde hoger dan het landelijke gemiddelde. Opvallend is dat de provincie Noord-Holland de laagste gemiddelde stijging kende (5,2%), maar toch de hoogste gemiddelde WOZ-waarde heeft.

WOZ-waarde grondslag voor verschillende belastingen

De WOZ is de basis voor verschillende belastingen. Denk hierbij aan onroerendezaakbelasting (ozb), waterschapsbelasting, eigenwoningforfait, schenk- en erfbelasting en soms ook afvalstoffenheffing. Hoe hoger de WOZ-waarde des te hoger deze belastingen uitvallen. Soms verlagen gemeenten het heffingstarief bij een sterke stijging van de WOZ-waarde. Maar reken hier hier niet te veel op. Een hoge waarde is een goede gelegenheid om de gaten in de begroting van de gemeente te dichten.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Ben jij het niet eens met de gemeentelijke taxatie van je woning? Dan kun je bezwaar maken. Dit kan tot zes weken na ontvangst van de WOZ-waarde. Voor dit jaar is het dus niet meer mogelijk. Uit overzicht van de Waarderingskamer blijkt dat er 210.000 eigenaren bezwaar hebben aangetekend. De laatste jaren kreeg ongeveer 40 procent vervolgens een lagere WOZ-waarde toegekend. Hier lees je in welke situaties je kans maakt op een succesvol bezwaar. Bedenk daarbij wel dat een hogere WOZ ook voordelen kan hebben, zoals een lagere hypotheekrente.

Nu al kunnen kunnen we stellen dat de WOZ-stijging nog niet voorbij is. De actuele huizenprijs boven de vier ton (NVM) loopt ver op de WOZ waarde voor. Het verschil zullen we ook volgend jaar terugzien in een verder oplopende inschatting van de gemeente.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie