Nieuws

Prinsjesdag 2021: gevolgen voor hypotheek en huis

Demissionair kabinet of niet, Prinsjesdag is een vast onderdeel op de derde dinsdag in september. Komen er nog onverwachte plannen uit de hoge hoed? We zetten de belangrijkste plannen voor jouw woning en hypotheek op een rij.

dinsdag 21 september 2021
Prinsjesdag 2021: gevolgen voor hypotheek en huis

Prinsjesdag is vaak een formaliteit, aangezien de meeste plannen al vooraf uitgelekt zijn. Dit jaar is een uitzondering op deze regel. In de afgelopen weken trok vooral alle onrust in het demissionaire kabinet de aandacht. Welk nieuws komt er voor jouw uit het bekende koffertje? We zetten de invloed van Prinsjesdag 2021 op je huis en hypotheek op een rij.

1 miljard voor de bouw van extra woningen

Al in 2019 heeft het kabinet 1 miljard euro gestort in het potje ‘woningbouwimpuls’. Gemeenten konden met het geld onder andere sneller vervuilde grond saneren voor bouw van woningen. Intussen is dat potje leeg. Vanaf 2022 komt er een soortgelijk initiatief. De komende tien jaar wordt er jaarlijks 100 miljoen euro begroot om snelle woningbouw te stimuleren.

Subsidie voor verduurzaming van woningen

Verduurzaming is een speerpunt van de overheid. Al is het alleen maar om aan Europese richtlijnen te kunnen voldoen. De hoge kosten van verduurzaming zijn voor veel woningeigenaren een drempel. Om ze toch over de streep te trekken zijn de volgende twee subsidieregelingen vanaf 2022 tot 2024 beschikbaar:

  • € 288 miljoen voor hybride warmtepompen in woningen
  • € 514 miljoen voor isolatie van huur- en koopwoningen

Woonsubsidie voor speciale doelgroepen

Op dit moment is er een subsidieregeling voor woningbouw voor kwetsbare doelgroepen. Denk hierbij aan dak- en thuislozen mensen, statushouders en studenten. Deze regeling wordt verlengt tot 2025. Ieder jaar komt er 10 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast komt er ook een subsidieregeling voor woonruimte voor speciale doelgroepen. Wie hier precies onder vallen en de exacte invulling van de regeling is nog niet bekend.

Lager overdrachtsbelastingtarief bij onvoorziene omstandigheden

Wie een woning koopt en deze niet voor lange tijd als hoofdverblijf gebruikt, betaalt acht procent overdrachtsbelasting. Koop je de woning wel voor eigen gebruik en ben je boven de 35, of heb je al eens gebruik gemaakt van de startersvrijstelling, dan betaal je twee procent. Het kabinet wil dit tarief van twee procent ook instellen in geval van bijzondere bijzondere omstandigheden.

Stel één van de kopers komt tussen het tekenen van het voorlopig koopcontract en de overdracht bij de notaris te overlijden. Mogelijk wil je de aangekochte woning dan niet meer als hoofdverblijf gebruiken. Dit zou betekenen dat je 8% overdrachtsbelasting moet betalen in plaats van twee. Hetzelfde geldt bij een tussentijdse scheiding. Wanneer het nieuwe voorstel van het kabinet wordt goedgekeurd, geldt het lagere tarief als je voldoet aan drie voorwaarden:

  • De onvoorziene omstandigheid vindt plaats tussen het tekenen van het voorlopig koopcontract en de overdracht bij de notaris.
  • Door de onvoorziene omstandigheid kan de koper niet voldoen aan het criterium om de woning te gebruiken als hoofdverblijf.
  • De koper legt een verklaring af dat hij aangeeft dat hij voor de onvoorziene omstandigheid de intentie had de woning als hoofdverblijf te gebruiken. Daarnaast verklaart hij dat hij niet redelijkerwijs in staat is de woning anders dan tijdelijk te als hoofdverblijf te gebruiken.

voorkomen onbedoelde beperking hypotheekrenteaftrek

Per 1 januari 2022 wordt de eigenwoningregeling op drie onderdelen aangepast. De aanpassing geldt voor partners die niet in algehele gemeenschap van goederen gehuwd zijn of geregistreerd partner zijn. Met de nieuwe regeling wordt voorkomen dat er geen onbedoelde beperkingen op de hypotheekrente aftrek zijn. De regeling wordt op volgende drie punten aangepast:

  • De eigenwoningreserve
  • De aflossingsstand
  • De eigenwoningschuld

Nu is het zo dat partners het eigen woningverleden delen. Hierdoor kan een onbedoelde beperking ontstaan voor de partner die bijvoorbeeld geen eigenaar is geweest van een woning. Stel Marieke en Willem zijn getrouwd in beperkte gemeenschap. Marieke heeft een eigenwoningreserve van 20.000 en Willem heeft geen reserve. Willem krijgt dan toch de helft van de eigenwoningreserve van Marieke. Over 10.000 mag hij geen rente aftrekken van zijn hypotheekschuld.

Vanaf 1 januari gaat dit niet meer op en deelt hij het eigenwoningreserve niet meer. De nieuwe regeling houdt ook rekening met overlijden. Zo krijgen partners niet automatisch de eigenwoningreserve, aflossingsstand of eigenwoningschuld van de overleden partner.

Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag geen opzienbarende maatregelen bekend gemaakt. De 1 miljard euro die beschikbaar gesteld is voor het verlichten van de krappe woningmarkt is de grootste stap vooruit. Nu nog hopen dat er daadwerkelijk vaart gemaakt wordt met de bouw...

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie