Nieuws

Met een vast energiecontract beperk je de kosten

De energietarieven zijn fors gestegen. Met een vast energiecontract kan je voorkomen dat je in de toekomst meer moet gaan betalen voor bijvoorbeeld gas en licht. De keerzijde is dat je met vaste tarieven niet profiteert als de gas- en olieprijs daalt.

maandag 27 september 2021
Met een vast energiecontract beperk je de kosten

De kachel op 15 graden of koud douchen omdat je de energierekening niet meer kunt betalen. Bij ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens is al sprake van energiearmoede. Hoe komt het dat de gemiddelde energierekening zo hard stijgt en wat kan je er aan doen? De energietarieven vastzetten bijvoorbeeld. 

Ook in de Tweede Kamer zijn er zorgen over de forse stijging van de energietarieven. Er is al 375 miljoen euro uitgetrokken om de energielasten van huishoudens te verlagen. Het onderliggende probleem, de hoge gasprijzen, blijft echter bestaan. De prijs is onder andere hierdoor fors gestegen:

  • Gasvoorraden zijn vrij leeg door het relatief koude voorjaar. Door hoge prijzen zijn die minder gevuld dan normaal.
  • Door vermindering van gaswinning in Groningen is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers. Die leveren alleen liever aan Azië, omdat ze er in die regio meer voor betalen.
  • Rusland levert minder gas.
  • Het sluiten van kolen- en kerncentrales zorgt voor meer vraag naar gas om elektriciteit op te kunnen wekken.
  • Het waait minder, waardoor er minder windenergie is opgewekt
  • Minder coronamaatregelen betekent meer vraag naar energie

Opbouw energietarief

Je energierekening is opgebouwd uit twee onderdelen: de vaste en variabele leveringskosten. De vaste kosten betaal je altijd, ongeacht hoeveel gas en stroom je verbruikt. De variabele leveringskosten zijn afhankelijk van je verbruik. De prijs per kWh (stroom) is weer gebaseerd op contractafspraken. Je kunt kiezen voor vast of variabel contract.

Verschil tussen vast en variabel energiecontract

Het verschil tussen vast en variabel contract is klein, maar de impact kan groot zijn. Met een vast contract wijzigt de prijs per kWh niet gedurende de looptijd. Dit biedt enige zekerheid in je maandlasten. In veel gevallen kun je het contract voor één tot drie jaar vastzetten. Met een variabel tarief staat de prijs voor stroom dus niet vast. De prijs kan dus stijgen en dalen. De meeste energieleveranciers wijzigen twee keer per jaar de tarieven op 1 januari en 1 juli.

In juli waren al veel huishoudens met een variabel contract verrast door hogere energieprijzen. Afgelopen jaren was er namelijk sprake van een dalende trend. De huidige verwachting is echter dat de energieprijzen nog verder zullen stijgen. Met een vast contract voorkom je dat jij meer gaat betalen voor je gas, licht en verwarming. Keerzijde is dat je met een vast contract niet profiteert wanneer de tarieven dalen

Overstappen naar een vast energiecontract

Wanneer je nog nooit bent overgestapt van energieleverancier, is de kans groot dat je een contract hebt voor onbepaalde tijd. In dat geval kan je op ieder moment overstappen. Check voor de zekerheid wel of dit echt zo is. Wanneer je nog een contract heb lopen, is overstappen wel mogelijk maar loop je het risico op een opzegvergoeding. In de meeste gevallen kun je circa zes tot acht weken voor afloop van het contract overstappen.

Begin juni waarschuwden we al voor stijgende energietarieven. Heb je toen nog geen actie ondernomen en wil je alsnog verschillende aanbieders op een rij zetten? Met deze zes tips weet je waar op te letten bij het vergelijken, naast de keus voor een vast of variabel tarief.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie