Nieuws

Huizenprijs stijgt sterker dan verwachting ABN, Rabobank en ING

Rabobank voorziet dat de huizenprijs in twee jaar met maar liefst 28 procent stijgt. Hiermee kan de eerdere voorspelling uit juni alweer de prullenbak in. Ook andere banken worden ingehaald door de realiteit.

maandag 13 september 2021
Huizenprijs stijgt sterker dan verwachting ABN, Rabobank en ING

In juni ging Rabobank er nog vanuit dat de huizenprijs in 2021 gemiddeld 11 procent zou stijgen. Inmiddels is de bank ingehaald door de realiteit. Het CBS rapporteerde over juli een stijging van 16,3 procent op jaarbasis. Waar gaat Rabobank nu vanuit en wat zijn de voorspellingen van ABN Amro en ING?

Niet alleen voor het huidige jaar heeft Rabobank de verwachting naar boven bijgesteld. Eerder werd uitgegaan van een 4,6 procent stijging in 2022. Nu voorzien de Rabo-economen een stijging van in totaal 28 procent in twee jaar tijd. Dit zou neerkomen op ruim 90.000 euro in totaal. 

Waarom stijgt de huizenprijs harder dan gedacht?
De verwachting is door Rabobank in enkele maanden drastisch bijgesteld. Als reden hiervoor noemt de bank onder andere de onderstaande factoren:

  • Van een eerder voorziene afvlakking van de groei was in de zomermaanden geen sprake.
  • De Nederlandse economie herstelt sneller dan verwacht van de coronacrisis
  • Rabobank verwacht dat de rentes, die van invloed zijn op de hypotheekrente, langer laag blijven.

Voorspelling huizenprijzen ABN Amro
Afgelopen juli verhoogde ook ABN Amro, voor de derde keer dit jaar, haar voorspelling voor de ontwikkeling van de huizenprijzen. Daarbij wordt nog steeds een vrij conservatief scenario geschetst. "We houden nu rekening met een huizenprijsstijging van 12,5% dit jaar en van 5% in 2022. Eerder gingen we nog uit van respectievelijk 7,5% en 2,5% prijsstijging". Ook ABN noemt de sterkte economie als reden voor het bijstellen van de prognoses. Wat betreft het aantal verkopen, door de grote schaarste zal het aantal woningverkopen blijven dalen.

Voorspelling huizenprijzen ING
Het economisch bureau van ING zal met weinig genoegen terugkijken op haar eerdere voorspelling. De stijging van de woningprijzen zou in de eerst van 2021 afvlakken, aldus het basisscenario van de bank. Vervolgens ging het bureau uit van een milde daling van de huizenprijzen tot begin 2022. Wel waarschuwde de bank voor scenario’s waarin de prijzen zouden blijven stijgen. Tot nu toe heeft ING nog geen nieuwe voorspelling op de woningmarkt losgelaten.

Banken voorspellen conservatief
Over het algemeen zijn banken vrij conservatief in het doen van voorspellingen. Ze worden vooral gebaseerd op economische factoren en gemiddelden. In de huidige markt zijn de resultaten extremer door de grote schaarste. Kopers bieden het maximale op woningen en nemen meer risico, om zo andere kandidaten voor te kunnen blijven. Naast overbieden worden daarbij vaak ook verkoopvoorwaarden geschrapt, zoals voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring. Overigens geldt de behoudende houding van banken ook in een markt met dalende prijzen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie