Nieuws

Voor deze 1 miljoen woningen loont verduurzamen

Voor zeker 1 miljoen woningeigenaren is het interessant om nu al te investeren in het verduurzamen van hun woning. Binnen 10 jaar kunnen zij hier aan gaan verdienen. Welk type huis is het meest geschikt?

maandag 30 augustus 2021
Voor deze 1 miljoen woningen loont verduurzamen

De kosten van het installeren van een warmtepomp of isoleren van je woning zijn vaak relatief hoog. Te hoog om binnen een acceptabele tijd terug te verdienen, zo stellen critici. Advieskantoor DWA liet er een berekening op los. De conclusie: 1 miljoen huishoudens kunnen, als ze nu al overstappen op een warmtepomp en de muren isoleren, over tien jaar geld verdienen aan hun klimaatvriendelijke woning. Voor welke type woning is het rendabel?

Nog voor lang niet alle huishoudens is het interessant om te verduurzamen. Het is vooral interessant voor grotere en jongere huizen. Door over te stappen op een (hybride) warmtepomp kunnen zij deels of geheel van het gas af. Hierdoor dalen de maandlasten sterk. Omdat kleinere huizen minder gas gebruiken voor de verwarming, valt ook de besparing lager uit bij het gebruik van een warmtepomp. 

Gunstig verduurzamen voor vrijstaande of 2-onder-1-kap 

Voor ongeveer één miljoen huizen is verduurzamen relatief gunstig. Het gaat vooral om vrijstaande huizen of 2-onder-1-kapwoningen die niet al te oud zijn. Volgens de  berekeningen verdienen zij duurzame investeringen in tien jaar tijd terug. Vanaf dat moment profiteren ze van de verduurzaming. Het gaat dan om investeringen in een warmtepomp en het isoleren van de woning.  

Nog eens een miljoen huiseigenaren van huizen die na 1975 gebouwd zijn, kunnen quitte spelen met de aanschaf van een hybride warmtepomp. In vijftien jaar hebben ze het geld eruit. Zij gaan echter na die periode niet ‘verdienen’ aan de verduurzaming. De warmtepomp heeft namelijk een levensverwachting van 15 jaar. 

Isoleren duur en heeft langste terugverdientijd

Het grondig isoleren van een woning is een dure aangelegenheid. Reken al snel op €15.000. Door de hoge isolatiekosten is de terugverdientijd lang: gemiddeld 28 jaar. De aanschaf van een warmtepomp is daarentegen een stuk goedkoper. Zonder subsidies kost een warmtepomp inclusief installatie ongeveer €6.000. 

Ook voor CO-2 reductie is een warmtepomp interessanter dan isoleren. Met een warmtepomp kan je CV-ketel die op gas draait de deur uit. Hierdoor neemt de CO2 uitstoot drastisch af. Ook wanneer je overstapt op een hybride pomp, deze draait deels op gas en deels op elektriciteit, neemt de CO2 uitstoot flink af.

Warmtepomp niet geschikt voor iedere woning

Een warmtepomp is vooral geschikt voor huizen die al enigszins geïsoleerd zijn. Zo is een hybride warmtepomp meestal pas geschikt voor huizen die na 1975 zijn gebouwd. Voor volledige elektrische warmtepomp geldt een grens van 1992. Besef dus dat je een oudere woning eigenlijk eerst moet isoleren voordat je een warmtepomp aanschaft.

Kortere terugverdientijd door overheidsingrijpen

DWA heeft ook doorgerekend wat de overheid kan doen om duurzaam wonen te stimuleren. Door de subsidie van isolatie te verhogen naar 30%  kunnen 3,5 miljoen huishoudens de investering binnen 20 jaar terug verdienen. Wanneer verder de belasting op gas stijgt en die op elektriciteit juist daalt, kunnen bijna 3,5 miljoen huishoudens al binnen 15 jaar de investering terugverdienen. 

Op dit moment is het vooral bij grotere en jongere huizen interessant om te verduurzamen. Het demissionaire kabinet onderzoekt verduurzaming verder gestimuleerd kan worden. Uiteindelijk moet immers iedereen van het gas af.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie