Nieuws

Met prefab huizen het woningtekort terugdringen?

Prefab woningen kunnen binnen enkele dagen uit de grond worden gestampt. Dit terwijl Nederland een chronisch tekort aan woningen heeft. 1 plus 1 is 2 zou je zeggen...

woensdag 4 augustus 2021
Met prefab huizen het woningtekort terugdringen?

Er is een nijpend woningtekort in Nederland. In een versneld tempo moeten er nieuwe woningen bijgebouwd worden. Het bouwen van een huis kost echter tijd. Dat kan sneller, dachten fabrikanten van zogenaamde prefab woningen. Zijn deze grotendeels vooraf gefabriceerde huizen de oplossing voor de woningschaarste?

Prefab staat voor vooraf (pre) gefabriceerd. Bij prefab woningen worden complete huisonderdelen gemaakt in de fabriek. Denk hierbij aan muren (inclusief de deuren en kozijnen), vloeren en daken. Op de plaats van bestemming worden deze onderdelen als een bouwpakket in elkaar gezet. Doordat de bouw grotendeels machinaal werk is, kunnen onderdelen aan de lopende band worden gemaakt en is er minder mankracht nodig.

Woning zelf goedkoop maar vergeet de extra kosten niet

Woningen uit de fabriek kunnen redelijk goedkoop gemaakt worden. Zo zijn er al twee laagse eengezinswoningen of gelijkvloerse seniorenwoningen in omloop die nog geen €160.000 kosten (exclusief BTW). Aandachtspunt is wel dat er geschikte grond nodig is waarop gebouwd mag worden, vaak ook een vertragende factor. Daarnaast kan niet alles in de fabriek gemaakt worden. Het aanleggen van de fundering moet vaak wel ter plaatse gebeuren.

Ontwikkeling duurt lang, bouw razendsnel

Het bouwen van woningen is niet eenvoudig en dat geldt ook voor prefab bouw. Omdat alles kant-en-klaar wordt aangeleverd, moeten alle onderdelen wel perfect op elkaar aansluiten. Het ontwikkelproces van prefab woningen duurt dus lang. Van de eerste tekening tot plaatsing kan meerdere jaren duren.

Na alle voorbereidingen kan worden overgegaan op de daadwerkelijke productie en is het mogelijk de woningen van de lopende band te laten rollen. Het in elkaar zetten zelf is op locatie een klus die relatief weinig tijd kost. Snel opschalen is zo goed mogelijk.

Voor- en nadelen prefab

Prefab woningen hebben hun eigen kenmerken ten opzichte van reguliere bouw. Dit zijn enkele voor- en nadelen van prefab:

Voor prefab zijn landelijke regels nodig

Elke gemeente heeft eigen bouwregels en eisen aan woningen. De snelheid bij het bouwen van prefab kan hierdoor worden belemmerd. Wanneer elke gemeente specifieke eisen stelt aan een woning, moet er steeds gesleuteld worden aan het concept of moet er bij elke gemeente weer een keuring plaatsvinden. Snel, kwalitatief en betaalbaar bouwen is eigenlijk pas echt mogelijk als er landelijke bouwregels komen.

Er wordt steeds meer geïnvesteerd in de ontwikkeling van prefab woningen. Als het concept er eenmaal ligt kan de bouw snel gaan. Wel staat de productie en uitrol ervan nog in de kinderschoenen. Vooralsnog lijkt het een mooie toevoeging op de reguliere manier van bouwen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie