Nieuws

Hypotheek met de laagste hypotheekrente? Vergelijk ook op deze 9 hypotheekvoorwaarden

De laagste hypotheekrente is positief voor je maandlasten. Toch telt niet alleen de hoogte van de hypotheekrente. Let op deze voorwaarden bij het vergelijken van hypotheken.

woensdag 11 augustus 2021
Hypotheek met de laagste hypotheekrente? Vergelijk ook op deze 9 hypotheekvoorwaarden

Hypotheekvoorwaarden zijn vaak een ondergeschoven kindje bij het vergelijken van hypotheken. Vaak gaat de aandacht vooral uit naar de laagste hypotheekrente. Logisch, rentes kan je goed naast elkaar zetten en zijn bepalend voor de maandlasten. Toch kunnen de hypotheekvoorwaarden minstens zo belangrijk zijn. Dit zijn de negen belangrijkste.

1. Boetevrij aflossen

Bij de meeste geldverstrekkers kun je boetevrij aflossen. Het percentage dat je boetevrij mag aflossen ligt vaak tussen 10 en 20 procent. Check of je ook boetevrij mag aflossen bij:

  • Verkoop van de woning
  • Overlijden bij één van de twee eigenaren
  • Einde van rentevaste periode
  • Het verliezen van je woning door brand of andere calamiteit


2. Meeverhuizen hypotheek

Met de verhuisregeling kan je jouw hypotheek meeverhuizen bij het kopen van een andere woning. Dit is vooral interessant als je nu een lagere hypotheekrente hebt dan op het moment van verhuizen. Je profiteert zo langer van de lage rente. Veel geldverstrekkers bieden deze optie onder voorwaarden aan.

3. Verhoogde inschrijving hypotheek

Verwacht je in de toekomst te willen verbouwen en wil je daarvoor een hogere hypotheek? Bij verschillende geldverstrekkers kan je een hoger hypotheekbedrag bij de notaris inschrijven dan je bij aanvang nodig hebt. Wanneer je later gebruik maakt van de extra financiële ruimte hoef je niet nogmaals langs de notaris.

4. Annulering of verlengen van de hypotheekofferte

Een hypotheekofferte is niet zo vrijblijvend als het lijkt. Wil je na ondertekening nog annuleren? Dan rekent de bank daar vaak kosten voor. De exacte kosten verschillen per bank. Daarnaast is een hypotheekofferte beperkt geldig, meestal twee tot drie maanden. Tussen de aanvraag en het ingaan van de hypotheek (passeerdatum) kan meer tijd zitten. Check of je de offerte kunt verlengen en wat de voorwaarden zijn.

5. Rente-opties voor je hypotheek

Tussen het tekenen van de offerte en de passeerdatum kan de rente zowel stijgen als dalen. Je hebt vervolgens vaak drie opties:

  • Offerterente. De rente die in de offerte staat verandert niet.
  • Dagrente. Als op de dag van passeren de rente lager is, mag je kiezen voor deze lagere rente.
  • Dalrente. Op het moment van passeren wordt de laagste rente genomen tussen de periode van tekenen en passeren van de hypotheek. Voor deze optie wordt vaak wel een opslag berekend.


6. Lagere risicoklasse voor korting op de hypotheekrente

Naarmate je meer aflost op je hypotheek loopt de geldverstrekker minder risico. Zeker bij een stijgende woningprijs. In sommige gevallen wordt de rente tijdens de rentevaste looptijd hierdoor verlaagd. Dit gaat niet altijd automatisch, soms moet je er zelf om vragen.

7. Overbruggingskrediet verschilt per geldverstrekker

Met een overbruggingskrediet kun je een deel van de verwachte overwaarde (van je nog niet verkochte woning) gebruiken voor de koop van een ander huis. De geldverstrekker schiet een deel van de overwaarde voor. De hoogte van het voorschot verschilt per bank.

8. Verplichting overlijdensrisicoverzekering bij afsluiten hypotheek

Hoewel het voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet meer verplicht is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, wordt deze bij sommige geldverstrekkers wel vereist bij het afsluiten van een hypotheek.

9. Taxatie op basis van WOZ-waarde verklaring of modelmatige taxatie

Wanneer je een relatief lage hypotheek afsluit ten opzichte van de woningwaarde, accepteren verschillende geldverstrekkers een WOZ-waardeverklaring of een modelmatige taxatie. Dit is veel goedkoper dan een ‘reguliere’ taxatie.

Sommige geldverstrekkers bieden een bijzonder scherpe hypotheekrente aan maar beknibbelen op de voorwaarden. Goedkoop kan dan op termijn duurkoop zijn. Wil je weten wat in jouw situatie een passende hypotheek is met goede voorwaarden en de scherpst mogelijke rente? Laat dit vrijblijvend weten via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie