Nieuws

Einde rentevaste periode? Neem het nieuwe aanbod niet zomaar over

Als het einde van je rentevaste periode nadert, krijg je vaak een nieuw voorstel van de geldverstrekker. Neem dit voorstel niet klakkeloos over. Kijk eerst of er geen betere opties voor jou zijn.

donderdag 5 augustus 2021
Einde rentevaste periode? Neem het nieuwe aanbod niet zomaar over

Wanneer het einde van de rentevaste periode nadert, nemen veel huizenbezitters het nieuwe renteaanbod van hun geldverstrekker klakkeloos over. Dit zonder te onderzoeken of er een beter alternatief is. Een gemiste kans. Juist als de rentevaste periode afloopt kan je zonder boete aanhaken bij een andere geldverstrekker.

De rentevaste periode is de periode waarin de hypotheekrente voor jou vaststaat. Het aflopen van de rentevaste periode kan je vergelijken met het aflopen van een contract. Wanneer dit ‘contract’ eindigt, ben je vrij om om deze al dan niet te verlengen. Je hoeft dus niet automatisch in te gaan op het nieuwe renteaanbod van je geldverstrekker.

Geen boete voor overstappen andere geldverstrekker

Wanneer je rentevaste periode nog enige tijd loopt, kan je ook wisselen van geldverstrekker. In die situatie betaal je een boete. De hoogte daarvan hangt af je huidige rente, de laagst actuele rente en de resterende looptijd.

Veel mensen vergeten dat je bij het aflopen van de rentevaste periode boetevrij je hypotheek elders kunt onderbrengen. Je bent namelijk het contract nagekomen. Bij oversluiten is dit anders. Je beëindigt de rentevaste periode eerder, waardoor de geldverstrekker inkomsten misloopt. Over dit verlies ben je een boete verschuldigd.

Mogelijkheid om hypotheek anders vorm te geven

Het einde van je rentevaste periode kan kansen bieden. Je kunt namelijk je hypotheek ook opnieuw vormen. Misschien had je een deels aflossingsvrije hypotheek maar wil je nu volledig gaan aflossen omdat je je spaargeld nuttig wilt inzetten. Het kan natuurlijk ook andersom. Je vindt de maandelijkse lasten te hoog en je wilt nu liever een hypotheek die deels aflossingsvrij is.

Aandachtspunten einde rentevaste periode

Het einde van de rentevaste periode betekent ook veel regel- en denkwerk. Je wilt natuurlijk wel een nieuwe passende hypotheek. Dit zijn enkele aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden:

  • Hypotheekrente

    De aanbieding van je huidige hypotheekverstrekker kan misschien al lager zijn dan jouw huidige rente, maar misschien kan het nog lager bij een andere geldverstrekker.
  • Voorwaarden

    De voorwaarden kunnen onderling flink verschillen. Ga eens na welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn. Vind je het bijvoorbeeld fijn om meer ruimte te hebben om boetevrij te kunnen aflossen? Welke aanbieder past het beste bij jouw voorkeuren?
  • Bepaal nieuwe rentevaste periode

    Bedenk voor hoelang je de nieuwe rente wilt vastzetten. Bij een korte rentevaste periode is de rente vaak lager. Maar je hebt ook minder zekerheid over de hoogte van je woonlasten.
  • Extra kosten bij overstap andere geldverstrekker

    Als je je hypotheek elders wilt onderbrengen zijn hier extra kosten aan verbonden, zoals: taxatiekosten, afsluitkosten en advieskosten.
  • Andere netto lasten

    Het veranderen van de vorm van je hypotheek kan de netto lasten veranderen. Bijvoorbeeld door een deel aflossingsvrij te financieren, vervalt over dat deel het recht op hypotheekrenteaftrek. Hierdoor worden je netto lasten hoger.


Neem het nieuwe renteaanbod van je geldverstrekker niet klakkeloos over. Deze is namelijk niet altijd de beste in jouw situatie. Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn als de rentevaste periode afloopt? Onze adviseurs zoeken dit graag voor je uit. Laat voor een afspraak met een onafhankelijk adviseur je gegevens hieronder achter.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie