Nieuws

Een verbouwing financieren met je hypotheek: 3 manieren

Het verbouwen van je woning kan een mooi alternatief voor een verhuizing zijn. Je moet er wel het budget voor hebben. Drie manieren om je hypotheek te gebruiken voor het financieren van de verbouwing.

maandag 9 augustus 2021
Een verbouwing financieren met je hypotheek: 3 manieren

Door de grote druk en de hoge woningprijzen kiezen veel mensen voor verbouwen in plaats van verhuizen. Met een verbouwing kan je het huis weer laten aansluiten op je woonwensen, zonder te verkassen. Houd wel rekening met het kostenplaatje. Wie geen spaargeld vrij beschikbaar heeft kan de verbouwing mogelijk financieren vanuit de hypotheek.

Je woning verbouwen is over het algemeen niet goedkoop. Een aanbouw van 3 bij 3 meter kost bijvoorbeeld al snel tussen de €18.000 en €20.000. Voor een nieuwe luxere keuken inclusief montage kun je rekenen op circa €13.500. Niet iedereen heeft hier een toereikend spaarsaldo voor. Gelukkig zijn er verschillende opties om met je hypotheek een verbouwing te financieren:

Optie 1: Gebruik maken van verhoogde hypotheek inschrijving

Het verhogen van je hypotheek kan alleen als je bij het afsluiten ervan extra financiële ruimte hebt ingebouwd. Het bouwen kan door bij de notaris een hoger hypotheekbedrag in te schrijven dan je nodig hebt voor de aankoop van de woning. Het voordeel is dat je, als je vervolgens extra wilt lenen, niet langs de notaris hoeft om je hypotheek te verhogen. Dit kan zo maar €700 schelen.

Een verhoogde inschrijving bij de notaris betekent overigens niet automatisch dat je daadwerkelijk extra kunt lenen bij de geldverstrekker. Deze controleert of je de lasten van een hogere hypotheek kunt dragen. Heb jij jouw hypotheek niet hoger ingeschreven? Optie 2 en 3 kunnen alsnog uitkomst bieden.

Optie 2: Verbouwingshypotheek afsluiten (tweede hypotheek)

Je kunt naast jouw huidige hypotheek ook een verbouwingshypotheek afsluiten. Een verbouwingshypotheek is geen aparte hypotheekvorm maar simpelweg een tweede hypotheek. Het aanvraagproces van een tweede hypotheek is grotendeels vergelijkbaar met de eerste. De geldverstrekker beoordeelt zorgvuldig of jij de extra lasten kunt dragen. Daarnaast moet de tweede hypotheek ook worden ingeschreven bij de notaris.

Optie 3: Hypotheek oversluiten combineren met verhogen hypotheek

Je kunt het financieren van de verbouwing ook combineren met het oversluiten van je hypotheek. Bij het oversluiten van je hypotheek los je jouw oude hypotheek af en sluit je weer een nieuwe hypotheek. Als het goed is tegen een lagere rente. Bij de aanvraag van die nieuwe hypotheek kun je ook vragen om een verhoging voor het bekostigen van de verbouwing. Zo sla je twee vliegen in één klap. Reken wel op een eenmalige boeterente wanneer je oversluit naar een lagere hypotheekrente.

Persoonlijke lening voor verbouwing

Wil je een verbouwing financieren los van een hypotheek? Het afsluiten van een persoonlijke lening is een alternatief. Vaak liggen de maandlasten bij een persoonlijke lening hoger omdat je de lening binnen tien jaar moet terug betalen (in plaats van dertig) en ligt de rente hoger. Aan de andere kant hoef je geen bijkomende kosten te betalen zoals advieskosten en notariskosten. Daarnaast krijg je niet te maken met een eventuele boeterente. Wanneer je de lening annuïtair aflost is de rente ook fiscaal aftrekbaar. Het laatste geldt niet bij een doorlopend krediet, een andere leenvorm.

Een verbouwing van je woning vereist een goede voorbereiding. Lees hier waar je op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek voor je verbouwing. Heb jij verbouwplannen en ben je benieuwd wat jouw financieringsmogelijkheden zijn? Wij adviseren je graag over de mogelijkheden. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie