Nieuws

Vooral gemeubileerd huren voordeliger in particuliere sector

De prijzen van koopwoningen gaan door het dak. Opmerkelijk genoeg zijn de huren in de particuliere huursector juist gedaald. Vooral het lagere aantal expats in de grote steden zijn hier de oorzaak van.

donderdag 15 juli 2021
Vooral gemeubileerd huren voordeliger in particuliere sector

Je zou in deze woningmarkt verwachten dat de huur van woningen alleen maar stijgt. Toch daalt de gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector. Al vier kwartalen op rij meet woningplatform Pararius een procentuele daling. Gemiddeld betaalden nieuwe huurders bij de meest recente stand €16,37 per vierkante meter per maand.

Huur je een volledig gemeubileerde woning, dan maak je minder kosten voor het inrichten van je nieuwe thuis. Wel zie je dit terug in de gemiddelde huurprijs. Die ligt hoger dan bij het huren van een kaal opgeleverde woning. Gestoffeerd is een tussenvariant. De huur van alle varianten is in de afgelopen kwartalen gedaald, al leverde de gemeubileerde vorm het grootste percentuele voordeel op.

Gemiddelde vierkantemeterprijs per oplevervorm

Bron: Pararius/Realstats

Utrecht uitzondering grote steden

Op provinciaal niveau zijn overwegend prijsdalingen gemeten: in zeven van de twaalf provincies was de particuliere sector huurprijs gemiddeld lager dan een jaar geleden. Kijken we naar de grote steden, dan is de huur in vier van de vijf plaatsen (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam) gedaald. Amsterdam kende met 6,8% de grootste daling ten opzichte van een jaar geleden. Utrecht is de uitzondering met gelijkblijvende huur.

Huurders wijken uit naar middelgrote steden

Dat de huurprijzen gemiddeld genomen dalen, neemt niet weg dat er ook plaatsen zijn waar de tarieven stijgen. Bijvoorbeeld in Lelystad (12,5%) en Almere (7,9%). Jasper de Groot, directeur van Pararius licht deze ontwikkeling toe. “Middelgrote steden die zich net buiten de Randstad bevinden zijn in trek. De huurprijzen zijn hier lager maar de verbinding met grote steden als Amsterdam en Utrecht is goed. Huurders die niet bereid zijn om een hoge huurprijs in de Randstad te betalen, willen wel uitwijken naar omliggende steden.”

Minder expats op zoek naar woonruimte

Door de Covid pandemie zijn er minder expats op zoek naar tijdelijke ruimte. Deze groep huurt vooral instapklare woningen die volledig gemeubileerd zijn. Het is dus niet verwonderlijk dat juist in deze categorie de huren lager liggen. Het verklaart ook de relatief grote daling in Amsterdam, een stad die traditioneel veel expats aantrekt. De vraag is hoe snel de tarieven weer toenemen op het moment dat de invloed van de pandemie afneemt en de vraag verder aantrekt.

Dat de gemiddelde huur in de particuliere sector is gedaald, wil niet zeggen dat de krapte in de verhuurmarkt afneemt. Het lijkt eerder een tijdelijk effect nu er minder vermogende expats in ons land actief zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie