Nieuws

Lage hypotheekrente meenemen met de verhuisregeling

Met de meeneemregeling kun je je hypotheek meeverhuizen als je een nieuwe woning koopt. Niet bij iedere geldverstrekker is dit mogelijk en de voorwaarden kunnen verschillen.

maandag 26 juli 2021
Lage hypotheekrente meenemen met de verhuisregeling

Ik ga verhuizen en ik neem mee… Je hypotheek is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Bij veel geldverstrekkers is het mogelijk je hypotheek mee te verhuizen als je een nieuwe woning koopt. Een ideale voorwaarde om ook op termijn te kunnen profiteren van een lage hypotheekrente. Check voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek of dit mogelijk is en onder welke voorwaarden.

Met de meeneemregeling of verhuisregeling kun je de rentecondities van je huidige hypotheek meenemen als je verhuist naar een volgende koopwoning. Dit is vooral interessant als de hypotheekrente, die je nu betaalt, lager is dan de rente op het moment dat je een nieuwe woning koopt. Zo kun je langer profiteren van de lagere rente.

Voordeel meeneemregeling hypotheek

Stel je sluit nu een hypotheek af met een rentevaste periode van 20 jaar voor 1,25%.
Gemiddeld woont een Nederlander 10 jaar in een woning. De kans dat de hypotheekrente in de komende 10 jaar weer gaat stijgen is aanwezig. Wanneer je over 10 jaar verhuist en de rente is gestegen, kun je met de meeneemregeling toch nog 10 jaar genieten van 1,25% hypotheekrente. Terwijl je anders een hogere rente had moeten betalen.

Aandachtspunten bij de meeneemregeling

Je hypotheek meeverhuizen kan meestal niet zomaar. Zo ziet de geldverstrekker de aanvraag voor het meenemen van je hypotheek als een nieuwe hypotheekaanvraag. Er wordt dus opnieuw gekeken of je de hypotheeklasten kunt dragen. Daarnaast kunnen geldverstrekkers zelf de spelregels bepalen voor hun eigen verhuisregeling. Let bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek onder op de volgende voorwaarden:

  • De termijn waarbinnen je door moet geven gebruik te willen maken van de meeneemregeling, na het aflossen van je oude hypotheek.
  • De tijd die tussen de oplevering van je oude huis en de koop van de nieuwe woning mag zitten.
  • De mogelijkheid om je hypotheek mee te nemen als je wel NHG hebt en je een hypotheek afsluit zonder NHG (dit geldt ook andersom).
  • De mogelijkheid om de hypotheekvorm te wijzigen (bijvoorbeeld van annuïtair naar lineair).
  • Wat er gebeurt als je oude hypotheek in een lagere risicoklasse valt dan je nieuwe hypotheek.


Soms toch een hogere rente bij meenemen hypotheek

Soms blijft je hypotheekrente niet gelijk, ondanks dat je jouw hypotheek meeverhuist. Dit kan het geval zijn wanneer de hypotheekvorm wijzigt of de risicoklasse van je oude hypotheek lager is dan in de nieuwe situatie. Oftewel, de lening van je nieuwe hypotheek ligt in verhouding dichter bij de woningwaarde (Loan to Value).

Hoe dat precies werkt? De Loan to Value wordt door veel geldverstrekkers ingedeeld in risicoklassen. Hoe hoger de klasse, des te dichter de lening zit bij de waarde van de woning. Bij een hogere risicoklasse hoort vaak ook een hogere rente-opslag. Wanneer je hypotheek na het verhuizen in een hogere klasse valt, kan de risico-opslag en daarmee ook je hypotheekrente stijgen. Bij een enkele geldverstrekker is het niet mogelijk om je hypotheek mee te verhuizen als je in hogere risicoklasse valt.

De hypotheekrente staat op dit moment historisch laag. Gemiddeld wonen Nederlanders 10 jaar in hun woning. Sta je op het punt een woning te kopen? Let dan op de voorwaarden van de meeneemregeling. Misschien kijk je over 10 jaar tevreden terug naar de stand van de hypotheekrente in 2021.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie