Nieuws

Huizenprijs passeert de 4 ton. Gekte op woningmarkt nog in volle gang.

In een jaar tijd is de gemiddelde verkoopprijs maar liefst 19,9% gestegen. De NVM ‘krapte-indicator’ staat op springen en komt met 1,4 uit op het laagste punt ooit.

donderdag 8 juli 2021
Huizenprijs passeert de 4 ton. Gekte op woningmarkt nog in volle gang.

De kille werking van vraag en aanbod is goed te zien op de huidige woningmarkt. De prijzen rijzen de pan uit omdat de vraag het aanbod ver overstijgt. Intussen is de gemiddelde verkoopprijs de vier ton gepasseerd. In het tweede kwartaal van dit jaar lag het aanbod beschikbare koopwoningen op het laagste punt sinds de NVM in 1995 is gestart met meten.

Onno Hoes (voorzitter NVM) stelt dat het gekte alom blijft zolang het aanbod zo krap blijft. Kopers zijn bang om de boot te missen bij de zoektocht naar een nieuwe woning. Kopers kijken allang niet meer naar de verkoopprijs, maar kijken naar wat ze maandelijks kunnen dragen. Om vervolgens op basis van die maximale ruimte een bod uit te brengen. Hoes roept de overheid op verdere maatregelen te nemen die voor verkoeling moeten zorgen.

Tussenwoning kopen? Je hebt geen keuze meer

De verhouding tussen woningaanbod en woningtransacties wordt door de NVM aangegeven met de ‘krapte-indicator’. In het tweede kwartaal van 2021 is deze naar het laagste punt ooit gezakt: 1,4. Dit betekent dat je als koper keuze hebt uit minder dan anderhalve woning. Voor tussenwoningen is de indicator zelfs maar 1. Op het dieptepunt van de kredietcrisis bedroeg de indicator 30.

Minder transacties door beperkt aanbod

In een jaar tijd is het aanbod te koop staande huizen bijna 53% gedaald. Door het beperkte aanbod is het aantal transacties met 12% afgenomen in vergelijking met het tweede kwartaal in 2020. De daling is het grootst bij tussenwoningen en 2-onder-1-kapwoningen (20%). Appartementen doen het daarentegen beter. Het appartementen aanbod daalde ‘maar’ met 36% en er zijn 6% meer appartementen verkocht in vergelijking met vorig jaar.

Verkoopprijs: grootste stijging ooit

In een jaar tijd is de gemiddelde verkoopprijs maar liefst 19,9% gestegen. Ook dit is weer een primeur sinds het begin van de NVM-metingen. De gemiddelde verkoopprijs komt in het tweede kwartaal uit op €410.000. Uiteraard betaal je dit niet overal. Uit de gegevens van Hypotheek Data Netwerken blijkt de woningwaarde in Groningen het laagst te zijn (€323.300). In Noord-Holland en Utrecht betaal je daarentegen gemiddeld meer dan een half miljoen.

Overbieden is de norm

Op 78% van de woningen wordt overboden. Hiermee kun je gerust stellen dat overbieden de norm is geworden. Op de gemiddelde verkochte woning wordt 8,2% overboden. Dat betekent dat een woning die voor €400.000 te koop staat, vaak voor €432.000 over de toonbank gaat. Voor tussenwoningen wordt er vaak zelfs meer dan 10% bovenop de vraagprijs gegeven. Soms kan je niet anders in de woningjacht. Let wel op de risico’s van overbieden.

Snel schakelen, maar je betaalt de hoofdprijs

Als koper moet je snel schakelen om een woning te bemachtigen. Gemiddeld staat een woning slechts 24 dagen te koop. 92% van het aanbod is dan ook binnen één kwartaal verkocht. Aan het snelle schakelen zit ook een keerzijde. Je betaalt namelijk de hoofdprijs. Voor woningen die binnen een kwartaal verkochten worden geldt dat er gemiddeld 8,7% wordt overboden. Zodra de woning langer dan een kwartaal te koop staat betaal je minder dan de vraagprijs.

Hoewel verkopers de tijd van hun leven lijken te hebben, worden veel verkopers ook weer koper. Voor niemand is deze overspannen markt gunstig. Zolang de rente laag blijft, kunnen kopers het zich nog permitteren om ruim boven de vraagprijs te bieden. Wil je weten wat jij verantwoord kan lenen? Laat dit vrijblijvend weten via de onderstaande antwoordkaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie