Nieuws

Hier komen bijna 1 miljoen nieuwe woningen te staan

Tot 2030 liggen er plannen klaar voor de bouw van ruim 961.000 nieuwe woningen. Ruim de helft daarvan wordt gebouwd in de Randstad. Bouwen in het groen is daarbij geen taboe.

donderdag 22 juli 2021
Hier komen bijna 1 miljoen nieuwe woningen te staan

Meer nieuwe woningen bouwen is één van de remedies tegen de vastgelopen woningmarkt. De overheid heeft als doel gesteld om tot 2030 één miljoen extra woningen te realiseren. In samenwerking met provincies en gemeenten heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) de huidige bouwplannen in kaart gebracht. Hoe zit het bij jou in de buurt?

De bouwplannen zijn inzichtelijk gemaakt op de ‘Nationale woningbouwkaart’. Op deze kaart staan de bouwplannen van verschillende gemeenten. Alleen de provincie Zuid-Holland heeft de plannen regionaal weergegeven. Het ziet er naar uit dat het meeste wordt gebouwd in Utrecht en de Zuid- en Noord-Hollandse provincies, meteen ook de plek waar al de meeste mensen wonen. De planning is dat daar de komende jaren 607.000 woningen worden gebouwd. Zo zien de plannen er in detail uit:DOWNLOAD HIER DE GROTE VERSIE

Meer woningen dan op de kaart

Op de kaart staat de locatie van ruim 961.000 nieuwbouwwoningen. Bovenop dit aantal moeten extra woningen gerealiseerd worden vanuit herstructurering en transformatie projecten. Bijvoorbeeld door oude kantoor- en winkelpanden om te bouwen tot woningen.

Bouwplannen gaan niet altijd door

Volgens het ministerie is er een overschot aan bouwplannen nodig om het doel van één miljoen extra woningen in 2030 te halen. Een deel van de bouwplannen komt niet verder dan de planningsfase. Het ministerie verwacht met de nieuwbouwplannen van 961.000 woningen en herstructurerings- en transformatie projecten voldoende plancapaciteit te hebben.

Bouwen in het groen geen taboe meer

Onlangs publiceerde het Economisch Instituut voor Bouw (EIB) een rapport met geschikte bouwlocaties. Opvallend is dat het EIB bouwen in het groen niet schuwt. Volgens de organisatie wordt er te veel gefocust op bouwen in de binnenstedelijke gebieden, terwijl groene gebieden rondom steden ook kansen bieden. Het gaat hier niet om bouw in bos- of duingebied, maar in weilanden of agrarische grond. EIB-directeur Taco van Hoek stelt dat woningbouw ook op een mooie manier kan samen gaan met natuur, parken en water.

Het ministerie, provincies en gemeenten blijven in gesprek over de mogelijkheden voor nieuwe bouwlocaties. Daar worden ook partijen als IPO en VNG bij betrokken. In het najaar verschijnt een actualisatie van de kaart met nieuwe ontwikkelingen erin verwerkt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie