Nieuws

Eind van schenkingsvrijstelling eigen woning in zicht?

Met de schenkingsvrijstelling kan je jouw kinderen fiscaal vriendelijk aan een eigen huis helpen. De regeling is niet vrij van kritiek en werkt ongelijkheid in de hand, zo concludeert SEO Economisch Onderzoek.

vrijdag 2 juli 2021
Eind van schenkingsvrijstelling eigen woning in zicht?

Ouders kunnen kinderen eenmalig fiscaal vriendelijk €100.000 schenken voor de koop van een huis. Deze schenkingsvrijstelling moet het financieren van een eigen woning eerder mogelijk maken voor starters. In de praktijk werkt het vooral ongelijkheid in de hand, zo is de conclusie van SEO Economisch Onderzoek. Is het eind van de regeling in zicht?

In 2017 werd de schenkingsvrijstelling verhoogd van €53.000 naar een ton. Doel van de verhoging was het terugbrengen van schulden en het stimuleren van een toegankelijke woningmarkt voor starters.

Terugbrengen hypotheekschuld minder relevant

Starters gebruiken de schenking deels om minder te lenen dan had gekund op basis van hun inkomen. De bijdrage van pa en ma kan van het hypotheekbedrag af. Dat helpt bij het terugbrengen van schulden. Wel is deze doelstelling minder relevant dan jaren geleden. De hypotheekschuld is de afgelopen jaren al gedaald ten opzichte van het inkomen. Dit komt vooral omdat hypotheken nu maximaal 100 procent van de woningwaarde mogen bedragen. Hierdoor staan er minder woningen onder water.

Op de totale woningmarkt heeft de schenkingsvrijstelling een beperkt effect. In 2018 en 2019 werd in totaal voor 2,2 miljard euro geschonken. De landelijke hypotheekschuld daalde hierdoor slechts drie promille.

Ongelijkheid door schenkingsvrijstelling eigen woning

De regeling werkt ongelijkheid in de hand, aldus de onderzoeker. Starters gebruiken de regeling ook om een duurdere woning te kopen dan kopers die het zonder een bijdrage van ouders moeten stellen. Bovendien hebben huishoudens die een schenking ontvangen al relatief veel financiële mogelijkheden. Dit vergroot de vermogensongelijkheid binnen
generaties.

Eind schenkingsvrijstelling in zicht?

Alhoewel de effectiviteit van de maatregel wordt betwist, lijkt het er niet op dat er op korte termijn een streep door de maatregel gaat. Dit valt op te maken uit de brief die Staatssecretaris Vijlbrief naar de Tweede Kamer stuurde. In de brief wordt onder andere een wijziging van de regeling besproken. Ouders die in eerdere jaren slechts gedeeltelijk van de regeling gebruikt gemaakt hebben, zouden alsnog (onder dezelfde voorwaarden) een aanvullende schenking kunnen doen. Totdat de volledige vrijgestelde ruimte van een ton bereikt is.

Wil je belastingvrij schenken? Let op de regels

Is jouw zoon of dochter op zoek naar een eigen huis? Let op de regels van de Belastingdienst. Zo moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar zijn. Als de schenking op papier is gezet in een overeenkomst, dan mogen daarin geen voorwaarden zijn opgenomen. Lees hier meer over de regels rond de schenkingsvrijstelling eigen woning.

Naast de schenkingsvrijstelling eigen woning hoeven koopstarters tot 35 jaar sinds dit jaar geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Alle maatregelen ten spijt, het bouwen van meer betaalbare starterswoningen heeft het meeste effect. Wil je weten wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn of hoe je jouw kinderen financieel kan ondersteunen? Laat het ons vrijblijvend weten via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie