Nieuws

Vakantiehuisje kopen? De pluspunten en risico’s

Ook vakantiewoningen ging in 2020 als warme broodjes over de toonbank. Een vakantiehuisje kent echter ook nadelen, zoals risico op leegstand, stijgende kosten en strengere voorwaarden van een vakantiepark.

maandag 28 juni 2021
Vakantiehuisje kopen? De pluspunten en risico’s

De verkoop van vakantiehuisjes, ofwel recreatiewoningen, liep vorig jaar als een trein. Het aanbod beschikbare recreatiewoningen is met maar liefst 57% gedaald. In dezelfde periode nam de gemiddelde verkoopprijs met 13,6% toe. Raak jij ook enthousiast van je eigen vakantiehuisje aan zee of langs de bosrand? Neem zowel de voor- als nadelen mee in je overweging.

Overbieden op vakantiehuisje

Door de stijgende prijzen en het krappe aanbod dreigt ook de recreatiewoningmarkt oververhit te raken. Bij 14% van de transacties ligt de verkoopprijs hoger dan de vraagprijs. In Zeeland is de concurrentie onder kopers het grootst. Gemiddeld wordt daar op 1 van de 5 vakantiewoningen overboden. Wie trouwens denkt een leuk stulpje in Zeeland te kopen, moet rekening houden met een gemiddelde vraagprijs van bijna 6 ton.

Vakantiehuisje kopen als investering

Met de huidige lage spaarrente kan een vakantiehuisje een goede investering zijn. Naast mogelijke verhuur kun je profiteren van een mogelijke waardestijging van het vakantiehuisje zelf. Naast de financiële pluspunten zijn andere voordelen:

 • Je hebt gegarandeerd een vakantieplekje, geen gedoe met de planning
 • Je weet waar je terecht komt, geen vieze huisjes meer of een doorgezakt bed
 • Je kent de omgeving
 • Je kunt de vakantiewoning naar jouw voorkeuren inrichten


Vakantiewoning kopen: de risico’s

Veel mensen zien vooral de voordelen van een eigen vakantiehuisje kopen. Toch is het niet vrij van risico, nog los van de relatief hoge gemiddelde prijs. Let op de volgende aandachtspunten als je het kopen van een recreatiewoning overweegt:

 • Tweede hypotheek

  Voor een recreatiewoning hebben de meeste mensen een tweede hypotheek nodig. Geldverstrekkers stellen aan een tweede hypotheek strengere eisen. Het maximum leenbedrag valt vaak een stuk lager uit dan bij je eerste hypotheek. Reken erop dat je zelf ook spaargeld moet inleggen om de koop mogelijk te maken.

 • Vakantiewoning kan minder waard worden

  Ook vakantiehuisjes kunnen minder waard worden. Door economische tegenwind, door overcapaciteit of omdat het huisje niet (meer) op een A-locatie staat.

 • Geen risicospreiding

  Bij het kopen van een vakantiehuis is er geen sprake van risicospreiding. Dit is bijvoorbeeld wel het geval wanneer je naast vastgoed ook in bijvoorbeeld aandelen, goud en andere soorten belegginscategorieën investeert.

 • Hoger tarief overdrachtsbelasting

  Houd er rekening mee dat je voor vakantiewoningen sinds 2021 hogere overdrachtsbelasting betaalt. In plaats van 2% draag je 8% af aan de overheidskas.

 • Kosten door erfpacht

  Bij veel vakantiehuisjes koop je alleen het huisje en niet de grond. Hierdoor lijkt de aanschaf goedkoop. De werkelijkheid ligt vaak net iets anders. Je moet de grond waarop het huisje staat huren, ofwel pachten. Dat kan een flinke kostenpost zijn.

 • Let op de bouwkundige staat

  Veel vakantiehuizen zijn niet zo solide gebouwd als ‘echte’ woonhuizen. Daarnaast heeft niet iedere eigenaar voldoende aandacht voor onderhoud. Met een bouwkundige keuring heb je meer zekerheid over de staat van de vakantiewoning.

 • Parkkosten

  Staat je woning op een park? Houd in dat geval ook rekening met extra kosten voor onderhoud van het park en haar faciliteiten. Deze kunnen stijgen in de toekomst.

 • Check of je de woning mag verhuren

  Niet bij alle vakantieparken mag je de woning zomaar verhuren. Check dan ook goed of verhuur is toegestaan en onder welke voorwaarden.

 • Opbrengst verhuur kan tegenvallen

  Onderschat de bijkomende kosten niet bij de verhuur van je vakantiewoning. Vakantiegangers verwachten comfort en vakantieplezier. Oftewel, een schone, goed onderhouden en niet al te gedateerde inrichting. Het beheer kan je zelf doen of overlaten aan een bedrijf.


Een eigen vakantiewoning heeft zo zijn voordelen. Je kunt ieder weekend beslissen om er even tussenuit te gaan. Daarnaast is het mogelijk een goede investering. Belangrijk is wel, bekijk het niet alleen met een roze bril op. Het heeft zowel pluspunten als risico’s.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie