Nieuws

Scheiding zonder verkoop woning? Zo werkt het uitkopen van je ex

Na een scheiding in de gezamenlijke woning blijven wonen kan complex zijn. Als er sprake is van overwaarde moet je een fors bedrag betalen aan je ex. De manier van afhandelen hangt onder andere af van de hypotheek.

woensdag 16 juni 2021
Scheiding zonder verkoop woning? Zo werkt het uitkopen van je ex

Bij een scheiding of relatiebreuk met een koopwoning heb je grofweg twee opties, het huis verkopen of niet. Het laatste moet wel financieel mogelijk zijn. De exacte afhandeling bij een scheiding hangt onder andere af van je hypotheek. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? In dat geval heb je bij een scheiding recht op het NHG-vangnet.

Bij een scheiding moet de woning verdeeld worden. Over het algemeen gaat de verdeling het makkelijkste wanneer beide partners verhuizen. Zowel overwaarde als een restschuld wordt dan met elkaar gedeeld. Wanneer één partner in de woning wil blijven, controleert de geldverstrekker of diegene de hypotheek alleen kan dragen. Is dat inderdaad het geval? Dan moet één van de partners de ander uitkopen, zolang het huis gedeeld eigendom is.

Scheiding en uitkopen van ex-partner

Veel woningeigenaren hebben de luxe van overwaarde, zeker als de woning langer geleden gekocht is. Deze overwaarde, het verschil tussen de woningwaarde en de hypotheek, moet bij een scheiding worden verrekend. Toch kan er ook sprake zijn van een restschuld. Zeker wanneer de scheiding of relatiebreuk al snel plaatsvindt na de koop van de woning. We geven een voorbeeld in beide situaties:

  • Uitkopen bij scheiding: met overwaarde
    Herbert en Josefien hebben samen in het verleden een woning gekocht voor €220.000. De woningwaarde is inmiddels gestegen naar €300.000. De totale overwaarde bedraagt €80.000. Herbert wil na scheiding in de woning blijven wonen. Voor een eerlijke verdeling van de woning moet Herbert dus €40.000 aan Josefien betalen.
  • Uitkopen bij scheiding: met een restschuld
    Pieter en Mariëlle hebben samen een woning gekocht voor €400.000. De woningwaarde is echter gedaald naar €350.000. Mariëlle wil na de scheiding in de woning blijven wonen. Om de schuld van de woning te delen, moet Pieter €25.000 aan Mariëlle betalen.


Uitkopen ex bij scheiding kan lastig zijn door stijging huizenprijs

Wanneer er een beperkte overwaarde of restschuld is, levert het uitkopen van de partner vaak geen probleem op. Na de forse stijging van de woningprijzen, kan het uitkopen van een ex-partner lastiger zijn. Niet iedereen heeft €40.000 op de plank liggen om aan een voormalig geliefde te betalen. In veel situaties is het niet mogelijk die kosten bij je nieuwe hypotheek te lenen. Het alternatief is een consumptief krediet of het verzilveren van de overwaarde met een krediethypotheek.

Met NHG eerder mogelijk om in woning te blijven na een scheiding

Begin vorig jaar heeft de organisatie achter Nationale Hypotheek Garantie (NHG) de regels versoepeld voor de huiseigenaar die na een scheiding in de woning wilt blijven. Bij de inkomenstoets is een eerdere rekenmethode vervangen door een beheertoets. Deze toets gaat uit van de daadwerkelijke maandlasten die je hebt en niet van het maximaal mogelijke leenbedrag. Als wordt aangetoond dat de achterblijver de hypotheeklast kan blijven dragen, kan diegene extra lenen om de ex-partner uit te kopen.

Een hypotheek met NHG maakt het eerder mogelijk om in de woning te blijven wonen na een scheiding. Daarnaast biedt NHG onder voorwaarden bescherming als je de woning met een restschuld moet verkopen. Wil je na de scheiding toch in de woning blijven wonen en heb je geen NHG? Maak dan goede afspraken met je ex-partner. Mogelijk kunnen jullie tot een betalingsregeling komen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie