Nieuws

Op vakantie naar een oranje land? Verzekeringsdekking niet altijd geldig!

Op vakantie gaan naar een oranje gebied wordt afgeraden door de overheid. Ga je toch? Dan moet je bij terugkomst in quarantaine. Daarnaast loop je mogelijk meer risico omdat je verzekeringsdekking kan vervallen.

dinsdag 8 juni 2021
Op vakantie naar een oranje land? Verzekeringsdekking niet altijd geldig!

Met de zomervakantie voor de deur staan we meer dan ooit te trappelen om weer op reis te gaan. De reisadviezen van de overheid kleuren alleen nog oranje voor veel landen. Ondanks de negatieve adviezen zijn de meeste grenzen wel weer open voor toeristen. Wat kan je van je verzekeraar verwachten als je toch afreist naar een ‘oranje’ gebied? Dat verschilt per verzekering en aanbieder.

De meeste landen hebben op dit moment code oranje gekregen van de overheid. Oranje betekent: alleen noodzakelijk reizen. Reis je af naar een dergelijk gebied, dan moet je bij terugkomst in quarantaine en jezelf na vijf dagen laten testen.

Toeristen steeds vaker welkom

De landsgrenzen gaan binnen en buiten Europa steeds verder open. Steeds meer landen laten, onder voorwaarden, toeristen toe. Zo mag je als toerist Frankrijk of Kroatië (onder voorwaarden) binnen. Maar let op, de opening van de grenzen staat niet gelijk aan de adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Via de Reiswijzer van de ANWB kun je zien welke landen je als Nederlandse toerist binnen mag. Hier kun je ook de voorwaarden terugvinden om het land binnen te kunnen. Via Nederland Wereldwijd vind je de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op vakantie naar oranje bestemming

Sommige reizigers slaan de negatieve reisadviezen van de overheid in de wind. Reis je toch af naar een oranje gebied, kunnen de gevolgen verder strekken dan de verplichte quarantaine. Houd op het gebied van je verzekeringen rekening met het volgende:

 • Reisverzekering

  Ga je op reis naar een oranje gebied, dan ben je niet verzekerd voor corona gerelateerde kosten. Een langer verblijf door verplichte quarantaine is bijvoorbeeld niet gedekt. De kosten van een gestolen camera bijvoorbeeld wel, zolang het onder de reguliere dekking valt. Toch zijn er een aantal verzekeraars die geen enkele dekking bieden als je afreist naar een land dat bij vertrek al op oranje staat.

 • Annuleringsverzekering

  Een annuleringsverzekering biedt geen dekking voor een vakantie-annulering vanwege corona problemen. Verzekeraars zien een corona-uitbraak in het buitenland inmiddels niet meer als onvoorzien, waardoor het niet meer onder de dekking valt. Je hebt wel recht op dekking als je niet meer verder kunt reizen door bijvoorbeeld ziekte (dus ook door corona), baanverlies of overlijden van een dierbare.

 • Zorgverzekering

  Spoedeisende hulp in het buitenland is gedekt vanuit de basis zorgverzekering. Je bent over het algemeen verzekerd tot het Nederlandse tarief. Is de behandeling duurder dan in Nederland, in dat geval moet je het meerdere zelf betalen. Andere zorg dan spoedeisend is niet altijd verzekerd in een oranje gebied.

 • Pechhulp

  Pechhulp in een oranje gebied is niet altijd mogelijk. Dit komt door de beperkte mogelijkheden binnen bepaalde landen. Zo kunnen garages gesloten zijn of kan een sleper van de verzekeraar het land niet in. De meeste pechhulp aanbieders proberen wel zo snel mogelijk iets voor je te regelen of je te voorzien van advies. Let wel op: het achterlaten van de auto en de repatriëring daarvan kan in een oranje/rood gebied voor eigen kosten zijn.


Op vakantie gaan naar een oranje gebied betekent niet dat je altijd recht hebt op dekking vanuit je verzekering. Sla voor je vertrekt de voorwaarden van je verzekering erop na. Zo weet je welk risico je neemt als je toch jouw koffers pakt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie