Nieuws

Aantal hypotheekaanvragen daalt, bedrag gemiddelde hypotheek stijgt

In mei nam de hypotheekmarkt wat gas terug, na een druk eerste kwartaal. Een voorbode voor meer of slechts een rimpeling in de vijver?

maandag 7 juni 2021
Aantal hypotheekaanvragen daalt, bedrag gemiddelde hypotheek stijgt

Afgelopen mei zijn er 36.803 hypotheken gepasseerd, zo meldt HDN (Hypotheken Data Netwerk). Het aantal ligt nipt lager dan het aantal afgesloten hypotheken in mei vorig jaar. Het totaal geleende bedrag is wel nagenoeg gelijk gebleven. De conclusie? Het bedrag per hypotheek is toegenomen. Vooral de groep 50 tot 60 jarigen is actiever.

Het gemiddelde hypotheekbedrag lag in mei op €263.438. Dit ligt lager dan de gemiddelde prijs van een woning. Reden hiervoor is dat kopers eigen geld in kunnen leggen bij de koop, als dan niet in de vorm van overwaarde. Ook zorgt het oversluiten van de hypotheek voor lagere hypotheekbedragen dan de gemiddelde verkoopprijs van €362.525 (april).

Lichte daling hypotheekaanvragen na drukke maanden

De lichte daling van het aantal gepasseerde hypotheken volgt na een druk eerste kwartaal van dit jaar. In deze maanden van het jaar zorgde vooral de onderstaande ontwikkelingen juist voor veel animo:

De overdrachtsbelasting voor starters is per januari afgeschaft. Voor veel jongeren reden om begin van het jaar een huis te kopen in plaats van vorig jaar. De eerste maand van het jaar werd dan ook gedomineerd door kopers in de leeftijd van 20-30.
De gemiddelde hypotheekrente daalde verder. Goed voor de maandlasten bij zowel het kopen van een woning als het oversluiten van een hypotheek.

Hypotheekbedrag van 50+ neemt toe

Afgelopen maand ziet HDN een kleine verschuiving in het totale bedrag aan hypotheek dat is gesloten per leeftijdscategorie. In vergelijking met mei 2020 doen de 50-60 en 60+ er een klein schepje bovenop. Andere leeftijdscategorieën leveren licht in. Voor de groep jongere kopers is de markt uitdagend, zeker als er geen sprake is van een huidige woning met overwaarde.

 


Verschil passeren en aanvragen hypotheek

Ondanks een kleine daling in mei zorgen de eerste vijf maanden van het jaar voor een record aantal gepasseerde hypotheken. Er is sprake van passeren als de hypotheek daadwerkelijk rond is en wordt getekend bij de notaris. De aanvraag van de hypotheek vindt daarvoor plaats. Het aantal hypotheekaanvragen in mei bedroeg 48.911. Op basis van die cijfers verwacht HDN dat de daling in het aantal gepasseerde hypotheken niet verder doorzet.

De verdere koers hangt deels af van de richting van de hypotheekrente. De hypotheekrente lijkt voor het eerst sinds tijden de dalende trend te verlaten. Dit kan kopers over de streep trekken, die nog willen profiteren van de laagst mogelijke hypotheekrente. Ook het oversluiten van de hypotheek is het meest aantrekkelijk bij een zo laag mogelijke hypotheekrente.

De daling van het aantal gepasseerde hypotheken in mei zegt eerder iets over de drukke maanden ervoor dan over het verdere verloop. Een signaal van een afkoelende woningmarkt lijkt het in ieder geval niet. Ben jij benieuwd of wat jouw maximale hypotheek is of wat het oversluiten van je hypotheek je mogelijk oplevert? Laat dit weten via het onderstaande formulier en we nemen vrijblijvend contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie