Nieuws

Woning verhuren met standaard hypotheek kan leiden tot gedwongen verkoop

Je oude woning verhuren kan een lucratieve bezigheid zijn. Dit kan echter niet zomaar. Verhuur je zonder toestemming van de geldverstrekker? Dan loop je het risico op een gedwongen verkoop en mogelijke restschuld.

donderdag 27 mei 2021
Woning verhuren met standaard hypotheek kan leiden tot gedwongen verkoop

Heb je een woning gekocht en overweeg je jouw ‘oude’ huis in de verhuur te zetten? Hiermee haak je aan op een populaire trend, ook onder particulieren. Zorg wel voor een goede voorbereiding. Zo heb je op zijn minst toestemming nodig van de geldverstrekker. Zonder deze toestemming loop je de kans de hypotheek direct in één keer te moeten aflossen. Dat moet je wel kunnen opbrengen, om een gedwongen verkoop te voorkomen.

Een woning in verhuurde staat wordt bij een taxatie doorgaans lager gewaardeerd dan wanneer er geen huurcontract op rust. Om de risico’s voor geldverstrekkers te beperken, is in veel hypotheekakten opgenomen dat de woning niet verhuurd mag worden zonder toestemming.

Risico’s woning verhuren zonder toestemming

Naar verwachting wordt ongeveer 5% toch verhuurd zonder permissie van de geldverstrekker. Huizenbezitters gaan er vanuit dat geldverstrekkers hier niet achter komen. Vrij naïef, aangezien dit eenvoudig achterhaald kan worden bij de gemeente. De gevolgen hiervan kunnen fors zijn:

  • Lening direct opeisbaar bij verhuur zonder toestemming

    In de gemiddelde hypotheekakte is opgenomen dat de lening direct opeisbaar is wanneer zonder toestemming wordt verhuurd, verpacht of in gebruik is gegeven. Dit betekent dat je de hypotheek in één keer moet aflossen. Vaak lukt dat niet zonder de woning te verkopen. Een dergelijke gedwongen verkoop levert nooit de hoofdprijs op, waardoor je mogelijk een restschuld overhoudt.

  • Registratie bij Bureau Krediet Registratie

    Wanneer de geldverstrekker de lening direct opeist, loop je ook het risico op een A2-codering bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit houdt in dat je achterloopt met het betalen van het krediet én dat dit krediet direct opeisbaar is. Via de rechter kan dan zelfs worden afgedwongen dat er beslag wordt gelegd op jouw eigendommen, om daarmee de lening terug te betalen.

  • Geen kwijtschelding restschuld bij hypotheek met NHG

    Met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je een extra vangnet. Bijvoorbeeld voor het geval je bij verkoop een restschuld overhoudt. Onder voorwaarden staat NHG hierbij garant. Deze garantstelling geldt echter niet wanneer je de woning zonder toestemming van de geldverstrekker verhuurd.


Let op de hypotheekvoorwaarden bij verhuren woning

Controleer ook wat de verdere risico’s zijn als je wel toestemming hebt. Zo kwam een klant van de Rabobank er onlangs achter dat ze de woning niet boetevrij kon verkopen omdat ze zelf niet meer in de woning woonde. Normaal gezien kan je jouw hypotheek zonder boete aflossen bij verkoop. In deze situatie ging dat niet op omdat de woning verhuurd was. Dit kwam haar op €35.000 aan vergoedingsrente te staan.

Je oude woning verhuren kan een goede manier zijn om meer rendement te halen dan op je spaarrekening. Dat kun je op een meer verantwoorde manier doen met een verhuurhypotheek. Die zijn er speciaal voor bedoeld en voorkomen dat je zonder toestemming van de geldverstrekker aan het verhuren bent. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie