Nieuws

Stoelendans op woningmarkt door wijziging overdrachtsbelasting

De gewijzigde overdrachtsbelasting heeft de woningmarkt nog verder op zijn kop gezet. Vooral jonge kopers moeten van de wijziging profiteren. Dat valt in de praktijk tegen.

maandag 10 mei 2021
Stoelendans op woningmarkt door wijziging overdrachtsbelasting

De wijziging van de overdrachtsbelasting heeft de woningmarkt op zijn kop gezet in het eerste kwartaal van 2021. Veel jonge kopers stelden de koop uit terwijl investeerders juist haast maakten. Overigens heeft de vrijstelling van overdrachtsbelasting niet het gewenste effect. Zowel de prijs als de woningschaarste namen verder toe.

Om starters meer ruimte te geven op de woningmarkt werden al op Prinsjesdag veranderingen rond de overdrachtsbelasting in 2021 bekend gemaakt. Vanaf 1 januari hoeven 35-minners geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij het kopen van een woning. Voor beleggers is de overdrachtsbelasting juist verhoogd naar 8%.

Stoelendans door wijziging overdrachtsbelasting

De gewijzigde overdrachtsbelasting had direct effect op de woningmarkt. In het laatste kwartaal van 2020 stelden veel jonge kopers de koop van een woning uit. In het eerste kwartaal sloegen zij alsnog hun slag. De groep tot 25 was in die maanden verantwoordelijk voor 61 procent van alle woningtransacties. De gemiddelde belegger handelde juist in 2020 nog snel de koop van een woning af om het verhoogde voor te zijn.

Uitzonderlijke stijging koopsom woningen

De vrijstelling van overdrachtsbelasting voor 35-minners is na de introductie aangescherpt. Sinds april geldt de aanvullende regel dat de woning niet duurder mag zijn dan €400.000. Het gevolg was een uitzonderlijke stijging van de gemiddelde woningprijs onder jonge kopers. De gemiddelde koopsom in de groep 35-minners steeg in eerste kwartaal 25% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Duurdere type woningen waren duidelijk in trek!


Bron: Kadaster

Startersvrijstelling ook voor jonge doorstromers

De vrijstelling van overdrachtsbelasting moet koopstarters meer kans geven op de woningmarkt. Het bleek voor de Belastingdienst lastig te zien wie van de 35-minners al eens een woning had gekocht en wie niet. Om die reden geldt de startersvrijstelling ook voor jonge doorstromers. Dat is ook terug te zien in de cijfers. Slechts 60% was een ‘echte’ koopstarter.

Starters niet geholpen met de regeling?

De vrijstelling is op zich positief voor kopers die er gebruik van kunnen maken. Wel is het de vraag of jonge kopers er daadwerkelijk mee geholpen zijn. Het zorgt voor nog meer koopinteresse terwijl het aanbod beperkt blijft. De prijs ging, na eerdere prijsstijgingen, met nog eens 16,4% omhoog. De maatregelen zijn wat dat betreft eerder symptoombestrijding dan dat de kwaal verholpen wordt.

Het kopen van een eigen woning is vooral voor jonge kopers lastig in deze markt. Wil je weten hoe jij ervoor staat? Laat dit vrijblijvend weten via het onderstaande formulier. Onze deskundigen kunnen op basis van jouw inkomen jouw maximaal verantwoorde hypotheek in kaart brengen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie