Nieuws

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let op deze punten

Verbouwen blijft populair. Het alternatief verhuizen is er niet makkelijker op geworden in de afgelopen tijd. Je moet namelijk wel een huis kunnen vinden dat ook nog eens betaalbaar is.

woensdag 12 mei 2021
Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let op deze punten

Het totaal aantal te koop staande huizen neemt steeds verder af. Woningen die te koop staan zijn soms al van de markt voor ze op Funda verschijnen. Door de grote druk en hoge koopprijzen kiezen veel mensen voor verbouwen in plaats van verhuizen. Is dit bij jou ook het geval? We geven aan hoe het financieren bij veel banken werkt.

In het eerste kwartaal van 2021 kwamen er 71.566 hypotheekaanvragen binnen, zo blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN). Hiermee ligt het niveau lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal hypotheekaanvragen voor oversluitingen, tweede hypotheken en verbouwingen nam wel met tien procent toe.

Hypotheek voor verbouwing blijft populairder

De vraag naar het financieren van een verbouwing neemt al langer toe. In het eerste kwartaal van 2018 werden er 8.000 hypotheekaanvragen voor verbouwingen gedaan. In hetzelfde kwartaal van 2021 waren dit er bijna 20.000. Naast het steeds krappere woningaanbod heeft ook de corona-uitbraak het enthousiasme voor woningbetering aangewakkerd.

Doorstroming woningmarkt droogt op

Er zijn simpelweg te weinig betaalbare huizen beschikbaar voor een goede doorstroming. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Voldoende nieuwbouw is essentieel om deze ban te doorbreken. Wie een nieuwe woning koopt, laat een andere woning achter voor een andere koper. Op die manier komt er daadwerkelijk aanbod bij, waardoor de doorstroming op gang komt.

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let hierop

Heb je ook plannen voor een nieuwe keuken, dakkapel of andere verbouwing? Geldverstrekkers controleren na je hypotheekaanvraag in hoeverre de maandlasten aansluiten bij jouw financiële situatie. Bij het afsluiten van de hypotheek moet je onder andere rekening houden met de volgende aandachtspunten:

  • Wanneer de totale hypotheek (inclusief de verbouwing) hoger is dan de woningwaarde voor de verbouwing, wordt het verschil in een depot gestort. Dit is een aparte rekening waaruit de verbouwingskosten betaald kunnen worden. Over dit bedrag ontvang je wel rente. Voor een beroep op het geld dien je facturen of bonnetjes aan te leveren.

  • Een depot heeft meestal een korte looptijd. Het verschilt per geldverstrekker hoe lang je gebruik kunt maken van het depot. Vaak geldt een maximum van 24 maanden. Verlening is doorgaans wel mogelijk, maar dan zonder rentevergoeding.

  • Sommige geldverstrekkers stellen de voorwaarde dat bij complexere verbouwingen een aannemer of ander gespecialiseerd bedrijf wordt ingeschakeld. Dit is vaak het geval bij aanbouw, opbouw of uitbouw van de woning.

  • Ga je jouw woning verduurzamen? In dat geval gelden ruimere financieringsnormen. Je kunt dus in principe meer lenen voor het aanbrengen van isolatie dan voor een nieuwe keuken. Let wel goed op de regels die hierbij gelden.


Zeker als je al langer woningeigenaar bent, kan de overwaarde in jouw woning mogelijkheden bieden. Wil je meer weten wat jouw financieringsruimte voor een verbouwing is? Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier. Na ons advies weet je of die uitbouw of andere verbouwing financieel haalbaar is.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie