Nieuws

Huis kopen en verhuren eerder verboden in grote steden

Veel particulieren hebben in de afgelopen tijd besloten om een huis te kopen en verhuren. Dit tot ergernis van veel gemeenten. Een verbod op woningverhuur komt steeds dichterbij.

maandag 31 mei 2021
Huis kopen en verhuren eerder verboden in grote steden

Het kopen en verhuren van woningen is populair, ook onder particulieren. Overweeg je ook te investeren in een verhuurwoning? Wacht niet al te lang met het in de praktijk brengen van deze plannen. Diverse grote steden willen kopen voor verhuur op korte termijn verbieden. Deze straffe maatregel moet ervoor zorgen dat beleggers geen woningen meer wegkapen voor de neus van starters en andere geïnteresseerden.

Zeker 6 procent van de totale woningvoorraad is in handen van particulieren die de woning verhuren. Al jaren is er een stijgende interesse in het kopen en verhuren van woningen. Naast particuliere kopers zijn ook grotere investeringsmaatschappijen actief op de verhuurmarkt.

Haast met verbod op kopen voor verhuur

Grote steden als Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en Haarlem willen eerder dan gepland nieuwe woningbeleggers weren uit bepaalde wijken. Uiterlijk begin volgend jaar dient er een verbod te komen op kopen voor de verhuur. Eerder zou de beperking pas in 2022 ingaan. De Eerste Kamer moet nog wel instemmen met de plannen.

Nu ook al beperkingen

Op dit moment is er nog geen verbod maar hebben gemeenten al maatregelen getroffen om de koop voor verhuur te ontmoedigen. Zo hebben diverse gemeenten een zelfbewoningsplicht ingevoerd. De koop van een nieuwbouwwoning is in dat geval alleen toegestaan als je er zelf in gaat wonen. Een andere beperking is dat verhuur alleen is toegestaan na toestemming van de gemeente. De invoering van een verbod moet de gemeenten meer grip op de woningmarkt geven.

Wanneer is woningverhuur wel toegestaan?

Wie al een woning heeft, mag deze wel verhuren als het huis al eigendom is voordat de nieuwe regels ingaan. Volgens de huidige plannen valt een woning ook niet onder het verbod als het bij verkoop al zes maanden of langer verhuurd wordt. De exacte voorwaarden en uitzonderingen zijn nog niet duidelijk. Zo is het de vraag of een uitzondering wordt gemaakt voor particuliere kopers die één of twee woningen kopen naast hun eigen hoofdverblijf. Wat verder te denken van ouders die voor hun kind een woning kopen? Wanneer later dit jaar een politiek besluit valt, zullen ook deze details bekend zijn.

Twijfels over effectiviteit verbod

Niet iedereen is even enthousiast over het verbod. Logischerwijs zien beleggers het niet zitten. Dat zijn lang niet altijd gulzige grootverbruikers die hele woningblokken opkopen. Denk ook aan kleine ondernemers die met het kopen van een verhuurwoning een stuk pensioen veilig willen stellen.

Naast woningbeleggers stelt ook de Nederlandsche Bank vraagtekens bij een verbod. De vraag is verder in hoeverre het op lange termijn effect heeft. Uiteindelijk is de schaarste aan woningen het grootste probleem. Zelfs beleggers hebben daar last van omdat ze steeds meer moeten betalen voor een verhuurwoning, wat deels in de huur verwerkt zal worden.

De politiek moet zich nog buigen over een verbod op het kopen en verhuren van woningen. Reken erop dat gemeenten er vroeg of laat gebruik kunnen maken van de mogelijkheid. Had je al plannen om actief te worden als verhuurder? Je bent een eventueel verbod nu nog voor.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie