Nieuws

Beperk je risico’s en pak onderverzekering aan

Met het regelmatig controleren van je verzekeringen kan je onderverzekering voorkomen. Zo voorkom je dat niet alle schade aan je woning wordt vergoed, of je te weinig ontvangt bij ziekte of na overlijden.

dinsdag 25 mei 2021
Beperk je risico’s en pak onderverzekering aan

Heb je net als veel andere huiseigenaren in de afgelopen tijd je woning verbouwd? Of zijn al je oude meubels verruild voor splinternieuwe? Geef deze veranderingen door aan je verzekeraar, anders loop je het risico op onderverzekering. Onderverzekering kan zich ook voordoen op het gebied van inkomen. Hierbij zijn de gevolgen van onderverzekering vaak nog groter. Maar wat doe je eraan?

Bij onderverzekering is de verzekerde waarde lager dan de werkelijke waarde. Met andere woorden, voor iedere euro die je verzekerd hebt is een deel niet verzekerd. Bij schade krijg je alleen het deel uitgekeerd dat wel verzekerd was.

Voorbeeld onderverzekering

Stel je hebt jaren geleden je inboedelverzekering afgesloten met een verzekerd bedrag van €25.000. Intussen is je inboedel €30.000 waard. Dat betekent dat voor iedere euro nu maar 83,3% is verzekerd (€25.000/€30.000 x 100). Heb je na een kleine brand een schade van €10.000 euro? Dan krijg je €8.330 uitgekeerd, €1.670 is voor eigen rekening.

Bij een groter verschil tussen het verzekerde bedrag en de werkelijke waarde neemt ook het risico toe. In bovenstaand voorbeeld is de impact minder dan wanneer de inboedelwaarde was gestegen naar €50.000. In dat geval had je €5.000 zelf moeten toeleggen voor herstel.

Check periodiek de waarde van je inboedel

Inboedel zijn alle verplaatsbare zaken in (en vaak ook rondom) je woning. Hieraan verandert vaak veel. Je koopt een nieuwe tv, een dure koffiemachine of luxe meubels. Check geregeld of de waarde van je inboedel nog overeenkomt met het verzekerde bedrag. Ben je toch bezig met een check? Kijk ook even of de spullen in de garage of schuur meeverzekerd zijn. Daar bevinden zich vaak ook dure spullen zoals gereedschap of je (elektrische) fiets.

Geef ook wijzigingen aan de woning zelf door

Het vervangen van je vloer, het stucen van je muur of het aanleggen van een nieuwe tuin. Het heeft allemaal invloed op de waarde van je woning (opstal). Geef alle veranderingen aan je woning, ook de minder spectaculaire, door aan je verzekeraar. Zo voorkom je dat deze wijzigingen niet worden meegenomen na een schadegeval.

Onderverzekering anders bij inkomens-en levensverzekering

Inkomens- en levensverzekeringen zijn voornamelijk bedoeld om je te beschermen tegen inkomensdaling. Bijvoorbeeld bij ziekte of bij het overlijden van je partner. Je spreekt met de verzekeraar een bedrag af dat wordt uitgekeerd bij een bepaalde situatie. Onderverzekering doet zich voor wanneer dat bedrag niet meer overeenkomt met je verwachte financiële behoefte. Wanneer je bijvoorbeeld meer bent gaan verdienen en je nu afhankelijk bent van dat hogere inkomen.

Een niet passende inkomens- en levensverzekering kan vergaande gevolgen met zich meebrengen. Wanneer je bijvoorbeeld niet voldoende krijgt uitgekeerd om de hypotheek te betalen, zou je gedwongen kunnen worden om te verhuizen. Veel mensen zijn zich hier niet bewust van. Ga eens welke risico’s jij loopt bij ziekte, overlijden of pensioen.

Oververzekering ook mogelijk

Naast onderverzekering bestaat er ook oververzekering. In dat geval is de waarde van het verzekerde goed te hoog in vergelijking met de onderliggende waarde. Meestal betaal je te veel premie. Dit komt vaak voor bij autoverzekeringen. Naarmate je auto ouder wordt, neemt de waarde ervan af en kan je genoegen nemen met lager verzekerd bedrag.

Bij een inboedelverzekering kan je zelf relatief eenvoudig checken of het verzekerde bedrag overeenkomst met de waarde van je inboedel. In het geval van inkomens- of levensverzekeringen is het vaak lastiger. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie