Nieuws

Wonen in een kerk? Alvast wat inspiratie

Ben je uitgekeken op standaard rijtjeshuizen en vinexwijken? Zoek je woonheil dan in een kerk. Let wel op zaken als het bestemmingsplan, monumentale status en reken op hoge verbouwingskosten.

maandag 5 april 2021
Wonen in een kerk? Alvast wat inspiratie

Je kent ze wel, woningen die op Funda als uniek en karakteristiek beschreven worden. Wil je echt op een bijzondere plek wonen? Er komen steeds meer kerken in de verkoop. Sommige kerken worden omgetoverd tot winkel, restaurant of kantoor. Andere voormalig gebedshuizen transformeren tot woning. Je kunt er prachtig wonen, wel is er voldoende geld nodig om te boel te verbouwen of je moet zelf een ervaren klusser zijn.

In 2020 zijn er ongeveer 10.000 transformatie woningen bijgekomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kantoren die zijn omgebouwd tot woning. Doordat Nederland verder ontkerkelijkt komen er ook steeds vaker kerken vrij. Daar worden vaak meerdere woningen tegelijk in ondergebracht.

Inspiratie wonen in een kerk

Om te kunnen wonen in een kerk moet wel het nodige gebeuren. Zo heb je veel woonruimte maar zit een groot deel van deze ruimte in de ‘lucht’. Wil je een extra verdieping? Dat vereist al snel een forse verbouwing. Daarnaast is het aan jou om kamers te creëren in de doorgaans grote ruimtes in de gemiddelde kerk. Het resultaat van je werk mag er zijn. Ter inspiratie enkele voorbeelden.

Kerk in Wijchen

Bron foto’s: Funda

Kerk Tilburg

Bron foto’s: Funda

Woonbestemming kerk veranderen

Gemeenten bepalen de ‘bestemming’ van een pand. Veel kerken hebben een maatschappelijke bestemming. In dat geval mag je niet in de kerk wonen. Daarvoor heb je woonbestemming nodig. Bij de gemeente kan je een verzoek indienen om het bestemmingsplan te wijzigen. Dit wordt echter niet altijd toegestaan. Heb je plannen om een kerk te kopen? Je kunt in het koopcontract een voorbehoud van woonbestemming opnemen. Mocht de gemeente niet akkoord gaan, dan kan je door het voorbehoud alsnog onder de koop uit zonder een boete.

Let op de monumentale status van een kerk

Veel kerken hebben een monumentale status. Dit kan voor zowel de binnen - als buitenkant gelden. Je mag hierdoor niet zomaar grote veranderingen aanbrengen in of rondom de kerk. Ook zaken als glas in lood verwijderen kan verboden zijn. Check bij een monumentaal pand dus altijd goed wat je mag aanpassen en hoe dit moet gebeuren.

Een kerk kopen hoeft niet altijd onbetaalbaar te zijn. Deze kerk in Maashees staat bijvoorbeeld te koop voor €600.000. Punt is wel, dan ben je er nog lang niet. Maak een goede begroting voor het verbouwen. Een alternatief is het kopen van een woning in een kerk die al door een projectontwikkelaar is verbouwd. Dan hoef je bijvoorbeeld niet zelf het orgel eruit te slopen...

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie