Nieuws

Wat mag je verwachten van jouw makelaar?

Een makelaar kent de klappen van de zweep bij het kopen en verkopen van woningen. Als het goed is handelt hij of zij in jouw belang. Toch is niet iedere makelaar van onbesproken gedrag...

donderdag 29 april 2021
Wat mag je verwachten van jouw makelaar?

Het kopen of verkopen van een woning is een spannende aangelegenheid. Daarnaast komt er heel wat kijken bij het (ver)koopproces. Veel mensen laten het over aan een makelaar met de nodige ervaring. De makelaar kent de markt op zijn of haar duimpje en helpt bij het vinden van een woning of potentiële koper. Dit mag je verwachten van een makelaar.

Er is de laatste tijd veel te doen over makelaars. Eén van de kritiekpunten is een gebrek aan transparantie rond het biedingsproces. Niet altijd is duidelijk of het belang van de (ver)koper daadwerkelijk gediend wordt. Demissionair Ollongren eist meer transparantie. Als voorproefje zetten we de taken van een makelaar voor je op een rij:

Dit doet de verkopend makelaar

Wat de verkopend makelaar precies voor je doet, is afhankelijk van de afspraken die je met hem of haar maakt. Denk hierbij aan het volgende:

 • Advies over een passende verkoopprijs
 • Advies over een passende verkoopstrategie
 • Brengt de woning op de verkoopmarkt
 • Ontvangt en leidt potentiële kopers rond in de woning
 • Ontvangt de biedingen en begeleid je bij het onderhandelen
 • Hulp bij het opstellen van een verkoopcontract
 • Hulp bij notariële en juridische zaken


Dit doet de aankoopmakelaar

Ook bij een makelaar die je helpt een huis te kopen is het belangrijk om vooraf goede afspraken te maken. Zo weet je waar je aan toe bent en wat je eigen verantwoordelijkheden zijn. Een aankoopmakelaar kan het volgende voor je doen:

 • Hulp bij het bepalen van je woonwensen
 • Op basis van je woonwensen woningen selecteren voor bezichtiging
 • Het regelen van bezichtigingen
 • Hulp bij het onderhandelen met verkopers
 • Hulp bij notariële en juridische zaken
 • Hulp na de oplevering van de woning (after sale service)


Klachten over een makelaar?

Steeds vaker komen er verhalen boven water waarbij het biedings- en verkoopproces niet verloopt zoals het zou moeten. Bijvoorbeeld wanneer bepaalde biedingen bewust niet worden doorgegeven aan de verkoper. Het komt ook voor dat een bod wordt doorgespeeld naar een andere makelaar, zodat die een gunstiger bod kan uitbrengen. Recent heeft
Vereniging Eigen Huis (VEH) een meldpunt geopend voor het vertrouwelijk melden van bedenkelijke makelaarspraktijken. Daar is intussen al grif gebruik van gemaakt, aldus VEH.

Ollongren eist meer transparantie

Demissionair minister Ollongren roept kopers en verkopers op om melding te blijven maken van misstanden. Binnenkort gaat ze in gesprek met de makelaarsbranche en andere betrokken partijen over de transparantie op de woningmarkt. Het doel is heldere spelregels rond het bieden, kopen en verkopen van een woning. Minstens zo belangrijk is overigens de naleving van de regels.

Wil je een makelaar in de hand nemen? Bespreek goed wat hij of zij voor je doet, hoe het proces precies verloopt en wat te kosten zijn. Neem daarbij mee hoe je communiceert met elkaar en wat de stappen zijn bij biedingen. Vat het samen in een duidelijke e-mail en vraag om de informatie te bevestigen. Zo is voor iedereen helder wat is afgesproken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie