Nieuws

Uitstel belastingaangifte aanvragen? Dat kan je geld kosten

Is het doen van belastingaangifte volledig aan je aandacht ontsnapt? Uitstel aanvragen regel je snel en makkelijk. Het kan wel nadelen hebben, waaronder de ‘boeterente’.

maandag 3 mei 2021
Uitstel belastingaangifte aanvragen? Dat kan je geld kosten

Door storingen bij de Belastingdienst heb je tot 8 mei de tijd om belastingaangifte te doen. Lukt het je ondanks de extra week niet om je aangifte inkomstenbelasting op tijd te verzenden? Uitstel aanvragen kan op verschillende manieren en is zo gedaan. Wel kan de Belastingdienst rente in rekening brengen over een belastingschuld.

Na het verlenen van uitstel heb je tot 1 september de tijd voor je belastingaangifte. Het aanvragen van uitstel kan als volgt:

  • Via de website van de Belastingdienst
    Log eerst in en selecteer vervolgens bij het tabblad Inkomstenbelasting belastingjaar 2020. Klik nu op ‘ik wil’ en kies voor de optie ‘aanvragen van uitstel’.
  • Per telefoon
    Mogelijk heb je geen toegang tot je DigiD. Uitstel aanvragen kan ook per telefoon, via 0800-0543. Met je BSN bij de hand kan je verzoek sneller afgehandeld worden.
  • Schriftelijk
    Download dit formulier. Op het formulier staat het adres waar je de ingevulde versie naar toe kunt sturen.


Rente betalen na uitstel aangifte inkomstenbelasting

Wellicht krijg je niks terug van de Belastingdienst maar krijg je juist een rekening gepresenteerd. Bij uitstel krijgt de Belastingdienst later het geld. In die situatie geldt een rente van 4 procent over de te betalen belasting. Vorig jaar is dit percentage uit coulance door de coronacrisis verlaagd naar 0,01 procent. Inmiddels betaal je weer het reguliere tarief.

Hoe wordt de belastingrente berekend?

De belastingrente wordt berekend over een periode van 1 juli tot 6 weken na de datum op de aanslag. Het kan voorkomen dat de Belastingdienst zelf niet al te vlot is met het versturen van de aanslag. Het zou vreemd zijn als jij hierdoor meer rente betaalt. Om dit te voorkomen is de maximale periode waarover de rente geldt gemaximeerd tot 19 weken.

Rekenvoorbeeld
Stel je hebt uitstel gekregen en doet alsnog snel aangifte op 10 mei. Na enige tijd wachten ontvang je op 10 december een aanslag. Het bedrag aan te betalen belasting bedraagt €7.500. De berekening van de rente is als volgt:

Je hebt de aangifte op 10 mei ingestuurd. De maximale termijn waarin de Belastingdienst rente rekent - de 19 weken - loopt af op 20 september. Er wordt echter pas vanaf 1 juli rente in rekening gebracht. In deze situatie gaat het om 82 dagen. Kortom, de rente bedraagt afgerond €69 (82/360 x 4% x € 7.500).

Het rentebedrag kan oplopen wanneer gegevens niet correct in de aangifte staan en de Belastingdienst deze in overleg aanpast. In dat geval kan een langere renteperiode gelden.

Uitstel belastingaangifte aanvragen per persoon

Samen met een fiscaal partner aangifte doen kan in dezelfde omgeving van de Belastingdienst. Uitstel aanvragen kan niet voor meerdere personen in één keer. Je moet dus beiden uitstel aanvragen voor je eigen aangifte. Binnen drie weken krijg je een bevestiging, zo is het streven van de Belastingdienst.

Van uitstel komt vaak afstel. In het geval van de belastingaangifte is dat geen optie. Houd goed in de gaten dat je uiterlijk 1 september toch actie moet ondernemen. Zo voorkom je herinneringen, aanmaningen of zelfs boetes.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie