Nieuws

Tijdelijk geen boete bij ontbreken energielabel

Door een tekort aan energieadviseurs duurt het aanvragen van een energielabel vaak langer dan gepland. Normaal gesproken krijg je een boete bij verkoop zonder label. De overheid ziet het tijdelijk door de vingers.

maandag 26 april 2021
Tijdelijk geen boete bij ontbreken energielabel

Sinds begin dit jaar is de aanvraag van een nieuw energielabel een stuk duurder geworden. Dit komt doordat de beoordeling niet meer online wordt gedaan maar door een inspecteur ter plaatse. Het opstarten van deze nieuwe meetmethode gaat niet over rozen. Vanwege het moeizame proces gaat de overheid soepeler om met het ontbreken van het verplichte energielabel bij verkoop of verhuur.

In 2008 stelde de Europese Unie al een verplicht energielabel in. In Nederland werd het pas een verplichting in 2015, na enkele reprimandes van de EU. Het beoordelingsysteem bleek echter te weinig accuraat en er moest een nieuwe manier van beoordelen komen. Dat het ook nu niet vlekkeloos gaat ligt helemaal in de lijn.

Nieuwe beoordeling energielabel woningen

Sinds begin 2021 is voor het krijgen van een geldig energielabel een inspectie ter plaatse nodig. Huiseigenaren leveren dus niet alleen zelf informatie aan over de energieprestatie van de woning. Door deze inspectie op locatie is de aanvraag van een energielabel fors duurder geworden. Van ongeveer twee tientjes naar bijna €200.

Wachttijden en hogere kosten door te weinig energieadviseurs

Voor de aanvraag van een energielabel zijn soms lange wachttijden. Dit komt omdat er niet genoeg erkende energieadviseurs zijn. Niet alleen de wachttijden lopen hierdoor op, ook de prijzen. Een nieuw energielabel zou ongeveer €190 kosten. Uit marktinformatie blijkt dat de gemiddelde kostenpost in februari rond de € 256 bedraagt.

Door de coronacrisis zijn er in de afgelopen tijd te weinig nieuwe adviseurs bijgekomen, die vooraf een examen moeten afleggen. Intussen is de examinering weer op stoom en waren er op 1 april 900 adviseurs beschikbaar. Daarnaast is er grote interesse in de opleiding, aldus de overheid. Volgens demissionair minister Ollongren nemen zowel de wachttijden als kosten op termijn weer af naarmate er meer adviseurs bijkomen.

Tijdelijk geen boete als je energielabel niet op tijd rond krijgt

Hoewel de meeste aanvragen zonder problemen verlopen, komt het toch voor dat sommige mensen niet op tijd een energieadviseur kunnen vinden. Voor deze mensen vervalt tot 1 juli 2021 de boete als zij bij verkoop of verhuur geen geldig energielabel kunnen overhandigen aan de koper of huurder. Wel moeten de woningeigenaren aantonen dat zij hebben geprobeerd het energielabel op tijd te verkrijgen.

Het verkrijgen van een energielabel is in vergelijking met vorige jaren ingewikkelder en duurder geworden. Als het goed is heb je vervolgens wel meer zekerheid over de energieprestaties van je woning. Sta je op het punt je woning te verkopen en heb je geen geldig energielabel? Vraag het op tijd aan want er kunnen zo een paar weken overheen gaan voor je de definitieve versie ontvangt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie