Nieuws

Krapte woningmarkt op hoogtepunt

Als koper heb je nu keus uit minder dan twee woningen. Verder ligt de gemiddelde woningprijs ook in het eerste kwartaal weer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Zorgwekkend, zo stelt de NVM.

donderdag 15 april 2021
Krapte woningmarkt op hoogtepunt

In het eerste kwartaal van dit jaar werden 30.739 woningen verkocht. Hiermee ligt het aantal verkopen 6,8% lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze afname komt niet door een afname van interesse onder kopers. Het aanhoudende tekort aan woningen speelt de woningmarkt parten. De schaarste is ook te zien aan de prijs. Eerdere records worden verbroken met een gemiddelde prijs van €385.000.

Voor de gemiddelde woning betaalde je het afgelopen kwartaal 15% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo’n forse stijging is in de afgelopen 20 jaar niet meer voorgekomen, zo rapporteert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Schaarste op woningmarkt naar hoogtepunt

Halverwege het eerste kwartaal van 2021 stonden circa 17.500 woningen te koop, 42% minder vergeleken met een jaar geleden. Dit is het laagste niveau sinds 1995 toen deze meting werd gestart. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor de keus die je als koper hebt. Op dit moment staat de krapte indicator op 1.7. Met andere woorden, een koper kan uit minder dan twee huizen kiezen. Pas bij een stand rond de 5 is er sprake van een woningmarkt die meer in balans is.

Regionale verschillen

De verschillen per regio zijn groot. Opvallend is de sterke stijging van de woningprijzen in Noord-Nederland. Bijvoorbeeld in de regio’s Opsterland en Zuidwest Drenthe zijn stijgingen van 20% in één jaar geen uitzondering. Al langer neemt de aandacht voor wonen in een meer landelijke omgeving toe. Kopers hebben daar nog meer kans om een betaalbare woning te vinden die voldoet aan de wensen. Bovendien verschuiven de wensen op het gebied van wonen, werk en ruimte. Hierbij speelt ook de coronacrisis een rol.

In de vier grootste steden stijgen de prijzen met 14% tot 16% in vergelijking met een jaar eerder, behalve in Amsterdam. Daar is de prijsontwikkeling met +7% de laagste van heel Nederland. Dat komt vooral omdat Amsterdam veel appartementen heeft. De prijs daarvan is al eerder door het dak gegaan.

Voorzitter NVM: ‘‘hijs de stormbal’’

Onno Hoes, voorzitter van de NVM, uit niet voor het eerst zijn zorgen over de woningen. ‘‘Het is wat mij betreft de hoogste tijd om de stormbal te hijsen. Gevarieerd, betaalbaar en financieel verantwoord woongenot is het fundament van een duurzame en gezonde samenleving.’’ In een recent akkoord is door de overheid, projectontwikkelaars en andere betrokkenen de intentie uitgesproken om 1 miljoen woningen aan het woningaanbod toe te voegen in de komende tien jaar. Van belang is of dit tempo ook daadwerkelijk wordt gehaald. Voldoende bouwen is kort door bocht het enige dat op lange duur verlichting brengt.

Meer bieden dan de vraagprijs

Maar liefst 60% van de verkochte woningen worden boven de vraagprijs wordt verkocht. Bovendien blijft de hoogte van de overbiedingen ook stijgen. In deze woningmarkt kan je soms niet anders dan overbieden om überhaupt onder de aandacht van de verkoper te komen. Toch kan het ook risico's met zich meebrengen

Het lijkt de ideale tijd om je woning te verkopen. De prijs is hoog en kopers staan in de rij. Toch heeft de gemiddelde verkoper zelf ook weer een ander huis nodig. Doorstromen wordt dus ook lastiger en eigenlijk heeft niemand baat bij een overspannen woningmarkt. Zelfs de makelaar niet, want die heeft niet genoeg huizen in de aanbieding om te voldoen aan de vraag.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie