Nieuws

ING verlaagt drempel negatieve spaarrente. Wie volgt?

Spaarders bij ING krijgen eerder te maken met een negatieve spaarrente. Banken zijn jouw spaargeld liever kwijt dan rijk, de kans is dan ook groot dat ABN en Rabobank volgen.

maandag 12 april 2021
ING verlaagt drempel negatieve spaarrente. Wie volgt?

ING rekent per juli negatieve rente aan spaarders met meer dan €100.000 op de spaarrekening. Over het merendeel ontvang je dus geen rente maar betaal je een kleine vergoeding. De kans is groot dat ABN Amro en Rabobank het voorbeeld volgen. Hiermee komt een negatieve spaarrente voor een steeds grotere groep spaarders in beeld.

Al in 2014 rekende de eerste Duitse banken een negatieve rente aan zakelijke klanten. Particuliere Nederlandse spaarders konden gerust zijn, was toen de boodschap van banken van eigen bodem. Ondanks deze geruststelling is het inmiddels een feit. Bovendien schuift de grens verder op nu ING die de drempel verlaagt van €250.000 naar een ton.

Banken willen je spaargeld niet

Stel je voor dat je een keukenzaak binnenstapt en de verkoper vertelt dat zijn concurrent eigenlijk dezelfde keuken heeft, tegen een lagere prijs bovendien. Een vrij onwaarschijnlijk scenario. Toch is dit ongeveer wat ING communiceert op haar site. Voor een hogere spaarrente kan je misschien eens een andere bank overwegen, lees je op deze pagina.

Sparen kost geld, ook voor de bank

ING is niet de enige die in haar maag zit met spaarders. Het verdienmodel op spaargeld staat onder druk. Sterker nog, banken maken zelf kosten als ze te veel spaargeld in kas hebben. Ze houden niet al het geld in eigen beheer maar stallen het deels bij onder andere de Centrale Europese Bank (ECB). In het verleden kregen ze daar een rentevergoeding voor. Tegenwoordig moeten ze er zelf voor betalen. Kort door de bocht kost het banken dus geld naarmate jouw spaarsaldo groeit.

Negatieve spaarrente grootste banken

Met een fors vermogen op je spaarrekening ben je op dit moment bij ABN Amro het best af. Pas bij saldo boven €500.000 rekent de bank een negatieve rente. Andere banken hanteren een grens van €250.000. De verwachting is dat de grens verder opschuift. ING durft het als eerst aan, wat het voor de rest eenvoudiger maakt. Op dit moment rekenen banken de volgende negatieve rente.

 
* per juli negatieve rente vanaf € 100.000.  

Spaargeld verhuizen?

Heb je vanaf juli €200.000 op een ING spaarrekening, dan betaal je jaarlijks €500 aan negatieve rente. Het bedrag zelf is te overzien. Over meerdere jaren wordt er toch een aardige hap uit je vermogen genomen. Een oplossing is het spaargeld verspreiden over verschillende banken. Het vastzetten van je spaargeld (spaardeposito) is ook een optie. Hierbij staat je spaargeld vast, evenals de spaarrente. Een verdere daling heeft in dat geval geen gevolgen voor jouw rente. Het nadeel is dat je bij een deposito alleen onder voorwaarden geld op kan nemen tijdens de looptijd.

De gemiddelde spaarder komt niet snel boven de €100.000 uit, zeker niet als het over verschillende rekeningen verspreid kan worden. De vraag is hoe nu verder. Het is wachten tot een bank het aandurft om de drempel nog verder te verlagen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie