Nieuws

Hypotheek oversluiten: zo controleer je de boeterente

Het oversluiten van hypotheken zorgde in 2020 voor een record aan hypotheekaanvragen. Niet verwonderlijk met de alsmaar dalende hypotheekrente. Vaak krijg je wel te maken met een boete. Zo controleer je of de berekening klopt en je niet te veel betaalt.

vrijdag 9 april 2021
Hypotheek oversluiten: zo controleer je de boeterente

In 2020 sloegen oversluiters massaal hun slag. De reden? Een verdere daling van de toch al lage hypotheekrente. Met het oversluiten van je hypotheek kun je profiteren van een lagere rente. Goed voor lagere woonlasten. Oversluiten brengt vaak wel een boete met zich mee. Je verbreekt namelijk eerder dan afgesproken het contract met de geldverstrekker. Is de boete door de geldverstrekker berekend? Op deze manier kun je controleren of de berekening klopt.

Bij het afsluiten van je hypotheek heb je met de bank afgesproken hoe lang de rente vast staat. Deze overeenkomst biedt de geldverstrekker zekerheid van een vaststaand rendement tijdens die periode. Als je eerder meer aflost dan afgesproken of het contract vroegtijdig beëindigd, loopt de bank geld mis en kom jij het contract niet na. Op dat moment komt de boete in beeld.

Hypotheek oversluiten en boeterente

In het verleden is er veel ‘te doen’ geweest over de berekening van de boeterente. Banken rekenden soms meer boete dan de daadwerkelijke terugval van inkomen. Dat mag nu niet meer en de berekening moet transparant aan je worden voorgelegd. In onderstaand voorbeeld leggen we uit hoe de boeterente wordt berekend en waarop je kunt letten als je de boete controleert. 

Waar moet je verder rekening mee houden?

In het voorbeeld zijn we uitgegaan van een aflossingsvrije hypotheek, omdat de boeterente dan het makkelijkste uit te leggen is. Zoals eerder genoemd wordt het bij een annuïtaire of lineaire hypotheek ingewikkelder en dat geldt ook voor bankspaar- of spaarhypotheek. In sommige gevallen komt het ook voor dat hypotheken worden aangeboden met een ‘rentebedenktijd achteraf’ of met korting of opslag. In veel gevallen moet de bank ook hier rekening mee houden. Met deze checklist van de Autoriteit Financiële Markten kun je de boeterente controleren.

Ben je onlangs overgestapt van hypotheek en wil je weten of de boeterente wel klopt? Onze adviseurs kunnen je helpen bij het controleren. Overweeg je over te stappen en ben je bang dat de hoge boete de voordelen in de weg staan? Onze adviseur checken graag of overstappen in jouw situatie loont. Neem via onderstaand formulier vrijblijvend contact op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie