Nieuws

Woningprijs stijgt ver voorbij NHG grens

Een gemiddelde woning kostte afgelopen februari maar liefst €369.000. Goed nieuws voor verkopers. Het vangnet van de NHG raakt hierdoor wel uit zicht voor steeds meer kopers.

maandag 22 maart 2021
Woningprijs stijgt ver voorbij NHG grens

De woningmarkt kwam in januari stevig uit de startblokken. In februari zette de spurt door. De prijs van de gemiddelde woning steeg 10,4 procent, de grootste prijsstijging in 20 jaar. Een gemiddelde woning kost op dit moment €369.000. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster en CBS. Door de stijgende woningprijs raakt het vangnet van Nationale Hypotheek Garantie voor steeds meer kopers uit zicht.

Nog steeds is van een coronadip op de huizenmarkt absoluut geen sprake, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Dit is niet alleen te zien aan de stijging van de verkoopprijzen van woningen, maar ook aan het aantal transacties. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er 26 procent meer woningen van eigenaar gewisseld in vergelijking met vorig jaar in dezelfde periode. De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het enthousiasme onder kopers.

Grote gemeentelijke verschillen

In de meeste gemeenten is de gemiddelde verkoopprijs in 2020 gestegen. In slechts 13 gemeenten was dit niet het geval. De gemiddelde verkoopprijs lag in 17 plaatsen zelfs boven de half miljoen. Het verschil tussen de duurste (Bloemendaal) en goedkoopste (Pekela) gemeente is ook groter geworden. In 2019 betaalde je in Pekela gemiddeld €677.000 minder, in 2020 was dat €699.000.

Wat betreft het verschil in verkoopprijzen is het goed om te weten dat het Kadaster en het CBS geen rekening houden met het soort en de kwaliteit van woningen. Er wordt niet standaard gekeken naar bijvoorbeeld de prijs per vierkante meter woningoppervlak. In een gemeente als Bloemendaal staan relatief veel villa’s, waardoor de verkoopprijs logischerwijs hoger ligt dan in gemeenten met kleinere woningen.

NHG-grens fors lager dan gemiddelde woningwaarde

Voor het afsluiten van een hypotheek met NHG mag de hypotheeksom niet meer zijn dan €325.000. De gemiddelde verkoopprijs van woningen ligt op dit moment op ongeveer €369.000. Hierdoor raakt de NHG-hypotheek verder uit beeld. Waar tien jaar geleden nog 70% van de hypotheken NHG had, was dat afgelopen februari nog maar 28%. Vooral voor starters een lastige situatie.

De berekening van de NHG-grens is recent vernieuwd, onder andere om de regeling beter aan te laten sluiten op de marktsituatie. Het probleem blijft dat de grens wordt gebaseerd op gemiddelde woningwaardes uit het verleden. De prijzen zijn door de schaarste zo hard gestegen dat de NHG-grens links en rechts wordt ingehaald. Het fonds achter NHG hoopt dat in de formatieplannen de nodig aandacht komt voor het nijpende tekort aan betaalbare woningen.

Een afkoeling van de prijzen lijkt nog niet in zicht. Heb je plannen om een huis te kopen? Onderzoek voordat je gaat rondkijken wat jouw financiële mogelijkheden zijn, zodat je snel kunt schakelen. Onze adviseurs helpen je hier graag bij. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie