Nieuws

Verkopers ruilen de ene nieuwbouwwoning voor de andere

Nieuwbouwhoppen is populair. Steeds meer nieuwbouwkopers kiezen bij hun volgende woning weer voor nieuwbouw. Opmerkelijk, want de prijzen van nieuwbouwwoningen zijn fors gestegen.

vrijdag 26 maart 2021
Verkopers ruilen de ene nieuwbouwwoning voor de andere

Dacht je dat de prijs van die karakteristieke oudere woning hard is gestegen? De prijsstijging is bij nieuwbouw nog groter. Mooi meegenomen voor eigenaren die profiteren van de waardestijging. Toch is het voordeel bij verkoop relatief. Na verkoop moet je zelf ook weer een andere woning vinden. In deze markt niet altijd even makkelijk. Om die reden verruilen veel verkopers de ene nieuwbouwwoning voor de andere.

In de afgelopen vijf jaar is de prijs van de gemiddelde nieuwbouwwoning 43% gestegen, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Voor bestaande woningen is die stijging “maar” 35%. Een nieuwbouwwoning gaat inmiddels voor gemiddeld € 400.000 over de toonbank.

Prijsstijging lijkt nieuwbouwhoppen te stimuleren

De schaarste op de woningmarkt en stijgende prijzen stimuleert het zogenaamde nieuwbouwhoppen. In 2015 lag het percentage nieuwbouwhoppers op bijna 8%. Sindsdien kwamen de huizenprijzen uit een dal. Vervolgens zijn de huizenprijzen geëxplodeerd en is het percentage nieuwbouwhoppers verdubbeld. Een gelijke trend was zichtbaar tussen 2000 tot 2004.

Waarom de ene nieuwe woning ruilen voor de andere?

Het Kadaster geeft drie mogelijke redenen waarom nieuwbouwhoppen in trek is:

 • Nieuwbouw is schaars en dus gewild
  De bouw van nieuwe woningen kan de vraag ernaar niet bijhouden. Het aanbod per koper is hierdoor beperkt, waardoor de prijs stijgt. Eigenaren die eerder nieuwbouw kochten, profiteren van de prijsstijging en hebben een bovengemiddelde overwaarde. Deze overwaarde kunnen ze vervolgens weer inzetten bij het kopen van de volgende nieuwbouwwoning.

 • Nederlanders zijn honkvast
  Nederlanders blijven graag in dezelfde omgeving woning. Dit is vooral te zien onder nieuwbouwkopers. Ongeveer 70% blijft binnen dezelfde gemeente wonen en verhuist binnen een afstand van 2 kilometer. Vaak is dit goed mogelijk omdat in één wijk op meerdere plekken gebouwd wordt.

 • Nieuwbouwwoningen zijn ruimer
  In vergelijking met bestaande bouw zijn nieuwbouwwoningen doorgaans ruimer. Gemiddeld kunnen nieuwbouwhoppers genieten van 20 vierkante meter extra woonruimte.


Andere voordelen nieuwbouw

Voor nieuwbouw betaal je de hoofdprijs. Daar krijg je wel wat voor terug. De grootste voordelen van nieuwbouw zijn:

 • Je kunt voor een deel zelf de woning indelen en inrichten
 • Over het algemeen energiezuiniger met een beter energielabel
 • Vooral de eerste jaren heb je weinig onderhoudskosten
 • Je betaalt geen overdrachtsbelasting maar omzetbelasting
 • Notaris- en kadasterkosten zijn inbegrepen bij de koopprijs


Er zijn veel redenen om voor een nieuwbouwwoning te kiezen. Nadelen zijn er ook. Zo kan je niet onderhandelen over de prijs en kun je rekenen op extra kosten voor de inrichting van de woning. Bedenk vooraf goed welk type woning bij jouw budget en woonwensen past.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie